Povestea frumoasă a unui medic care a împrumutat bani de la bancă pentru pacienții săi

24 Sep 2018 | scris de Ioana Tomozei

În aceste timpuri moderne, undeva, ascunse sub vâltoarea de informații pe care medie le vâră în fața ochilor noștri - violente, scandaluri, pseudovedete, lucruri de prost gust, etc. - se află cele pe care ar și am merita să le citim cu adevărat, gesturi mici sau mari care demonstrează că în lume nu sunt doar persoane, ci că mai există încă oameni...

  • Povestea frumoasă a unui medic care a împrumutat bani de la bancă pentru pacienții săi

Cătălin Petrencic este medic de familie pentru aproximativ 2.300 de persoane în comună Mănăstirea și în satele învecinate.

A sosit în localitatea din județul Călărași în urmă cu 31 de ani şi, așa cum se și aștepta, începutul nu a fost ușor.

”Eu când am ajuns în 1987, la cabinet, erau ușile la intrare de sticlă, erau jumătate din ele sparte, cu carton, nu aveam apă, aveam un robinet în curte în clădire, nu aveam apă decât pe jos la subsol că ce curgea din acoperiș, lemne nu aveam, era o singură camera consultăm cu mănuși și paltonul pe mine”, povestește Cătălin Petrencic, medic de familie.

Marea încercare a venit însă abia în 2006 când, în luna aprilie, apele Dunării au acoperit trei sate, printre care și Mănăstirea, 400 de gospodării distruse de șuvoaie, cabinetul medical, inundat.

”Că să ajung să-mi iau restul lucrurilor am folosit o barcă a armatei. Aveam nevoie de documente de fișe, și le am luat cu barcă le-am dus într-un spațiu al primăriei. Într-o cameră de 3 pe 3 aveam domiciliul, într-o camera de 3 pe 3 consultăm făceam vaccinuri, într-o camera de 2 pe 1 am pus o măsură și un aragaz și mâncam, iar fișierul cu fișele erau în grupul sanitar”, spune medicul de familie.

La două luni după acele evenimente, contractul medicului a fost reziliat pentru că, evident, cabinetul său nu mai îndeplinea condițiile igienico-sanitare. 

După inundațiile din 2006 , medicul și-a pus în cap, dacă tot trebuia să reconstruiască de la zero, s-o facă așa cum trebuie, un cabinet medicat dotat cu toată aparatura necesară. Cum așteptarea investițiilor de la stat e, în multe cazuri, o pierdere de timp, pentru implementarea proiectului său medicul Cătălin Petrencic apelat la un credit de nevoi personale. A fost refuzat de patru bănci, dar a cincea încercare s-a dovedit a fi norocoasă!

”Am EKG, testere, trusa chirurgie...masă ginecologică”, precizează Cătălin Petrencic, pentru Digi24.

Cătălin Petrencic a plătit băncii ultima rată la credit în urmă cu două luni şi se declară fericit că le poate oferi pacienţilor săi cele mai bune condiţii.

SHARE