Câți dolari a primit Gigi Becali moștenire de la tatăl său, în plin comunism

02 Feb 2019

Istoria familiei Becali începe undeva în Albania, într-un sat numit Pleasa, de unde, în 1928, Gheorghe Becali a plecat spre meleagurile românești, stabilindu-se în Cadrilater, lângă Silistra.

  • Câți dolari a primit Gigi Becali moștenire de la tatăl său, în plin comunism

Gheorghe Becali avut patru copii: Haralambie - tatăl lui Ioan și Victor Becali, Atanase - tatăl lui Gigi Becali, Toma și Constantin.

În septembrie 1940, când sudul Dobrogei a fost cedat Bulgariei, prin tratatul de la Craiova, familia lui Gheorghe Becali a pornit din nou la drum, refugiindu-se la Călăraşi.

După instaurarea regimului comunist în România, membrii familiei Becali au fost supuși unei noi prigoane, fiind acuzați că au colaborat cu Mişcarea Legionară. Gheorghe, Toma și Haralambie au trecut prin beciurile Securității, fiind opozanți ai colectivizării.

În 1946, familia Becali a fost trimisă în Banat, pentru ca cinci ani mai târziu să fie deportată la lagărul de muncă  Zagna-Vădeni, din Brăila, unde, în 1958 s-a născut și Gigi Becali.

”Când a plecat din Săcălaz, tata n-a avut voie să ia cu el decât opt găini, doi cai, o vacă şi un porc”, povestește Gigi Becali.

Asta nu l-a împiedicat pe Tase să se descurce din nou, devenind un punct de reper pentru satul deportaţilor. ”Majoritatea caselor erau foarte sărăcăcioase, cu maximum două camere. A lui Tase avea cinci camere şi un balcon mare în faţă”, povestește, peste ani, Traian Papazarcade, unul dintre vecinii de lagăr ai familiei.

În anul 1959, la primul dezgheț din perioada comunistă, familia Becali a avut libertatea de a părăsi lagărul, stabilindu-se lângă București, în comuna Pipera.

Tase Becali, tatăl lui Gigi, a făcut avere din oierit și furniza carne de oaie și produse lactate pentru marile hoteluri - Intercontinental, Athénée Palace. De asemenea, el a știut să devină un protejat al unor oameni influenți din Securitate și Miliție, oferindu-le în acea perioadă de lipsuri pe piața alimentară produse din carne și brânză, gratuit.

Bunicul lui Gigi, Gheorghe Becali a emigrat în Statele Unite, prin anii ‘60, iar timp de două decenii a lucrat şi a locuit în St. Louis. Dintre copiii lui, mai trăieşte doar Constantin.

Înainte să treacă în neființă, pe patul de moarte, Tase Becali i-a dat fiului său o veste care l-a șocat.

“Pe patul de moarte mi-a spus: ți-am lăsat bani, moștenire din America o sută cincizeci de mii de dolari. Era un șoc, pentru ca nu îmi închipuiam că cineva poate să strângă atâția bani pe vremea aia”, scrie Becali in cartea “Becali si politica”.

SHARE