O viață la lumina lumânării. La 84 de ani, o femeie trăiește în Apuseni cu un ajutor social ridicol

13 Noi 2018 | scris de Ioana Constantinescu

Viața tristă Lucreţiei Cîra a fost descoperită de un grup de fotografi care străbat Apusenii în căutarea unor peisaje care merită imortalizate.

  • O viață la lumina lumânării. La 84 de ani, o femeie trăiește în Apuseni cu un ajutor social ridicol

Lucreţiei Cîra are 84 de ani și este din comuna Poiana Vadului, în satul Hănăşeşti, unde doar câteva case mai sunt locuite. Nu a fost angajată niciodată și primește un ajutor social de 140 de lei pe lună. 

Bătrâna merge săptămânal, în fiecare joi, timp de o oră pe jos până la magazin pentru a lua pâine şi alte alimente, pentru că drumul nu poate fi parcurs decât cu autovehicule de teren. Locuinţa sa este destul de şubredă şi are nevoie de reparaţii și nu este racordată la curent electric, Lucreția Cîra trăindu-și până acum toate nopțile la lumina lumânării. 

”Ne pregăteam să coborâm către maşină, dar parcă ceva ne-a făcut să întârziem un pic, atât cât să observăm că cineva urcă încet pe drumul către noi. Agale, 3 paşi şi apoi stătea să-şi tragă sufletul, am coborât în calea ei şi am intrebat-o dacă o putem ajută cu ceva şi atunci am aflat o frântură din povestea ei.

O cheamă Lucreţia şi are peste 80 de ani, e singură pe lume şi îşi duce traiul de pe o zi pe altă, plecase de cu vreme spre centrul satului să îşi cumpere o pâine să aibă ce îşi pune pe masă. Am întrebat-o dacă nu era prea târziu ţinând cont că mai avea de mers bine până ajungea la locul unde venea maşină cu pâine şi mi-a răspuns că până vine noaptea mai e cale lungă”, spune cel care a descoperit cazul, Marius Turc, într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook.

Un grup inimos, impresionat de povestea bătrânei, s-a mobilizat pentru a o ajuta pe bătrână iar joi, 7 noiembrie, la casa femeii au ajuns primele ajutoare, respectiv alimente, apă şi o sumă de bani duse de două tinere din Alba Iulia.
 
Cel care a descoperit cazul a precizat că săptămâna viitoare va fi organizată o altă acţiune de sprijin a femeii. ”Vom merge cu alimente şi ce e necesar să îi ducem. O sa vedem în ce condiţii trăieşte şi de ce ar mai avea nevoie”, spune Marius Turc.

El a deschis şi un cont unde se pot depune bani de către cei care vor să o ajute, la Banca Română pentru Dezvoltare: RO25BRDE220SV20031292200. Adresa femeii este sat Hănăşeşti, nr. 258, comuna Poiana Vadului.

SHARE