“Epidemie” de sinucideri ale studentilor care invata la facultatile de prestigiu

15 Apr 2019

Un numar din ce in ce mai mare de studenti la universitatile cu “staif” din lume isi iau viata din cauza ca nu pot face fata stresului.

  • “Epidemie” de sinucideri ale studentilor care invata la facultatile de prestigiu

Este cazul si doctorandului James O’Shea, 22 de ani, care s-a sinucis recent.

O’ Shea s-a intors acasa, in Bristol, pentru a locui cu mama lui, in 2017, dupa ce absolvise Bristol University. Atunci el acuza stari de depresie, spunand medicilor ca are o stare psihica extrem de proasta.

In 2018, intrand la doctorat la prestigioasa universitate Cambridge, a fost la medic de mai multe ori, pentru a explica ce framantari are. Medicul i-a prescris un medicament antidepresiv, Citalopram, si i-a spus tanarului sa revina la consultatie peste doua saptamani. O’Shea a revenit insa abia peste cateva luni la medic, si asta la rugamintile mamei sale, care era ingrijorata de starea de sanatate a fiului ei. O’Shea ajunsese intr-o stare accentuata de depresie, spunandu-i deseori ca isi doreste sa moara si ca ia foarte in serios gandul de a se arunca de pe o stanca.

Ancheta demarata dupa decesul studentului a relevat faptul ca si-a ascuns, in fata medicului, adevaratele trairi, astfel ca nu a beneficiat decat de sfatul online al unui consilier.

“James era terorizat de ideea ca ar putea fi internat intr-un spital psihiatric”, a povestit mama lui pentru Daily Mail. “Tinea cont de parerea celor din jur. Si, mai demult, si-a vazut si unchiul internat intr-un spital de boli mintale, iar asta l-a impresionat tare mult, a fost afectat multa vreme”.

Tanarul si-a luat viata din cauza stress-ului, care i-a macinat sanatatea psihica o perioada prea lunga de timp. La anchetă, medicul legist, a intrebat un bursier al Colegiului Darwin daca nu a constatat o crestere a ratei suicidului intre studenti. Raspunsul lui a fost: “Este o epidemie de sinucideri”.

In cursul anchetei a fost dezvaluit de catre reprezentantii universitatii ca O’Shea avea o forma usoara de sindrom Asperger (o forma de autism), si ca din cauza ca nu putea stabili relatii cu colegii foarte usor, viata lui de student era mai dificila decat a colegilor sai.  “Din punct de vedere social, O’Shea nu exista”, s-a mai dezvaluit in cadrul anchetei. “Dar era un student eminent”.

Mama studentului este incredintata insa ca problemele au aparut doar din cauza volumului tot mai mare de materie pe care trebuia sa o invete, in timp limitat, si ca, indiferent daca si-ar fi o dorit o viata sociala activa, fiul ei oricum n-ar fi avut timp sa mearga nicaieri.

SHARE