Dani Oțil și povestea unui copil care i-a rupt inima: “A rămas doar farul. O să mă urmărească toată viata”

21 Apr 2019

De ani de zile, Dani Oțil s-a implicat în cauze umanitare, în principal pentru a-I ajuta pe copiii săraci ori bolnavi.  Într-un interviu acordat cu ceva vreme în urmă, prezentatorul emisiunii matinale de la Antena 1 a spus că Mihaela Rădulescu i-a deschis perspectiva de a ajuta în mod organizat: “Îmi amintesc că am făcut un troc cu ziarele: primele poze cu noi doi, în schimbul publicării poveştii Hospice Casa Speranţei. Acum se ştie mult despre Hospice, însă pe atunci, oamenii erau ca şi invizibili”, a afirmat Oțil.

  • Dani Oțil și povestea unui copil care i-a rupt inima: “A rămas doar farul. O să mă urmărească toată viata”

Despre numărul campaniilor la care a participat, el a afirmat: “Nu vreau să deschid o listă. Nu mă implic în campanii fără rezultate palpabile şi verificabile. Întru în câteva proiecte pe an. Între cele mai dificile, dar şi cu cel mai mare succes sunt cele făcute alături de prietenii mei în scaun cu rotile. Cu ei am participat la maratonul de 24 de ore de înot. Pare greu de crezut, dar nu am ieşit pe ultimul loc”.

De curând, Oțil s-a alăturat şi el vedetelor care s-au aşezat pe scaunul pentru MagicHome, ocazie cu care a dezvăluit o întâmplare care-l va urmări toată viaţa: a cunoscut un băiețel, care suferea de o formă gravă de cancer, iar întâlnirea cu el i-a schimbat întreagă viață. Vedetă a scris pe Facebook câteva rânduri emoționante despre această poveste.

“”Am adunat în viața asta povești care nu pot fi spuse în interviuri. Pe asta o las aici, pt că are legătură cu oamenii ăștia minunați care au avut un gând de aur. O las aici, pentru că o scriu. Am încercat să o spun. Nu o pot duce la sfarsit.

Era o vreme când nu se prea vorbea despre cancer sau boli grave la tv, mai ales dacă erau copii implicați. Pornise boomul ăla mediatic. Pe post se înghesuiau sute de vedete făcute peste noapte. Internetul începuse să bată tv-ul și "vedetele" se înmulțeau exponențial. Ne-am încăpățânat să povestim săptămâni la rând despre lupta cu boala a unor oameni. Am dat la schimb ziarelor subiecte de cancan pe asigurarea că vor scrie și despre situația bolnavilor. Sună cinic, dar altceva nu aveam de dat la schimb. Ziarele cereau doar lipeli, sex, despărțiri, scandal.

Intr-una din vizitele mele la centru s-a agățat de piciorul meu un băiețel. O să îi spunem Matei. S-a agățat și nu mi-a dat drumul până nu mi-a arătat toate colțurile clădirii. Era de departe cel mai energic copil de acolo. Alții stăteau la pat, cu branule. Unii se jucau în liniște. El nu. Matei era un bulgare de zâmbete și de viață. Am aflat înainte să plec că avea o formă de cancer rară la copii.

Mi-am pus o mie de întrebări pe drum: cum, de ce...de ce el...
Peste ceva timp m-au anunțat că mai mulți copii din acel centru ne-au trimis la Neatza niște tablouri făcute chiar de ei, în semn de mulțumire. Coletul a făcut ceva pe drum...dar într-un final, a ajuns. Matei a făcut special pt mine un tablou: era un far, pe malul marii. Aș fi patetic să dezvolt ce înseamnă un far...sau cum simbolizează el speranța pt cei de pe apă. Era un tablou. Mi l-a înmânat un adult de la centru. Avea lacrimi în ochi. Mi-a spus:-"Matei ți-a trimis farul asta. Să îl pui bine. Din păcate Matei nu mai e. El s-a stins. A rămas doar farul".

A rămas doar farul. O să mă urmărească toată viața. Farul și luminițele pe care mă punea Matei să le număr pe tavan, când stăteam amândoi tolăniți cu față în sus pe un pat de apă din clinica.

Asta e o poveste cu un final prea trist. Există multe altele ce nu se vor termina așa. Uneori ne gândim la chinul pacientului și uităm că în jur, sunt poate mult mai chinuiți și mai măcinați părinți, frați, surori...
A venit momentul să ne gandim”, a scris Dani Oţil pe pagina sa de Facebook.

SHARE