Ce s-a întâmplat cu moștenirea celui mai bogat român lăsată statului să construiască școli și spitale? Nimic!

30 Ian 2019

Jean Mihail (1875-1936) a fost unul dintre cei mai bogați români din perioada interbelică, se spune că deținea sute de mii de hectare de teren agricol și că a garantat împrumuturile statului în perioada crizei economice din anii '30 ai secolului trecut.

  • Ce s-a întâmplat cu moștenirea celui mai bogat român lăsată statului să construiască școli și spitale? Nimic!
    Palatul Mihail, Craiova

Constantin Dinu Mihail s-a căsătorit la Viena cu Matilda Spiro, iar împreună au avut doi băieţi: Nicolae şi Jean Mihail. La scurt timp după căsătorie, cuplul a părăsit capitala imperială și s-a stabilit la Craiova, cumpărând numeroase terenuri în Dolj, Gorj, Mehedinţi, Romanaţi, Teleorman, Ilfov şi Tecuci.

La averea primiită la decesul tatăl său, Jean Mihail a adăugat-o și pe cea a două mătuși, bogate la rândul lor, al căror moștenitor unic a fost, ajungând să deţină sute de mii de hectare de teren și alte proprietăți, printre care, cele mai importante erau - o vilă pe Calea Victoriei, în București, o casă în Florești, Prahova, Castelul Zamora, din Bușteni și reședința sa din Craiova, care găzduiește în prezent Muzeul de Artă.

Pe lângă proprietăţile imobiliare, Mihail deţinea şi una din cele mai mari averi lichide, în jurul unui miliard de lei, depuşi în diverse bănci. La valoarea de la începutul anilor '20, lichidităţile lui Mihail echivalau cu peste 9 tone de aur, fapt ce i-a permis să ajute statul român în perioada marii crize financiare, prin împrumuturi sau girarea unor creanțe externe.

Personalitate retrasă şi discretă, Jean Mihail a locuit un timp într-o singură cameră din palatul familiei sale, din Craiova, despre care se spune că nici măcar n-o încălzea iarna.


Necăsătorit şi fără urmași, olteanul a lăsat averea, prin testament, statului, cerând în schimb înfiinţarea unei fundaţii care să îi poarte numele. Potrivit testamentului, prin intermediul fundației, statul trebuia să vândă pământurile sale ţăranilor, în loturi mici şi la preţuri convenabile, iar cu banii obţinuţi urmând a se construi şcoli, spitale şi biblioteci. Din păcate nu s-a construit nimic, iar de banii lui s-a ales praful...

De remarcat faptul că Jean Mihail nu s-a prăpădit în vreo perioada anapoda din istoria noastră, cea comunistă, de exemplu, chiar în epoca la care ne raportăm cu respect. E momentul să ne privim cinstit în față ca neam și să recunoaștem că ăștia suntem, statul de atunci era la fel de clientelar față de protejații săi, la fel ca și cel de acum. Nimic nu s-a schimbat, mita, corupția, furtul erau și sunt încă activități de căpătâi pe plaiurile astea, în care munca nu numai că nu e  privită cu respect, ci e considerată ca fiind apanajul fraierilor!

În urmă a rămas doar Palatul Mihai - Muzeul de Artă din Craiova, unde, odată cu venirea comuniştilor la putere au început să dispără importante piese de mobilier, care a ajuns în casele unor oameni ai căror copii sau nepoţi sunt acum persoane publice, profesori universitari sau academicieni. 

SHARE