Ce i-a oferit un președinte african, canibal, lui Ceaușescu pentru românca de care se îndrăgostise

24 Ian 2019

Jean – Bedel Bokassa, preşedintele al Republicii Centrafricane, a vizitat România în 1973 și, în spiritul păcii, cooperării și dezvoltării cu toate popoarele lumii, s-a împrietenit cu Nicolae Ceauşescu.

  • Ce i-a oferit un președinte african, canibal, lui Ceaușescu pentru românca de care se îndrăgostise

Cu ocazia vizitei, Bokassa a remarcat-o pe românca Gabriela Drâmbă, de care s-a îndrăgostit lulea.

Preşedintele al Republicii Centrafricane fi propus lui Ceauşescu să-i livreze românca la pachet, a el în țară, promiţând în schimb, ca într-un troc veritabil, 10% din producţia de diamante a ţării.

Cum era o ofertă de nerefuzat, Securitatea a obligat-o pe Gabriela Drâmbă să plece pe continentul african, unde chiar s-a căsătorit cu Bokassa. Din fericire, mariajul a durat trei ani, între 1975 şi 1977.

În timpul vieții, Jean – Bedel Bokassa a fost căsătorit cu nu mai puţin de 18 femeii, el având 39 de copii.

Jean – Bedel Bokassa, care trăit între 1921 și 1996, a fost preşedintele Republicii Centrafricane timp de 10 ani. A fost un personaj extrem de controversat, fiind acuzat până şi de canibalism - Bokassa provenind dintr-un trib ai cărui membri aveau obiceiul de a-şi mânca duşmanii, după ce îi omorau.

Copilăria celui ce avea să devină preşedinte al Republicii Centrafricane a fost una foarte grea. Tatăl său, un om foarte dur, era şeful unui trib extrem de puternic, care făcea legea prin pădurile ţării. Acesta îşi bătea cu sălbăticie copii, micul Bokassa încasând sistematic corecţii fizice din partea părintelui său.

În urma unei tentative de revoltă împotriva francezilor ce defrişau pădurile din Republica Centrafricană, tatăl lui Bokassa este asasinat, iar mama lui se sinucide. La vârsta de doar cinci ani, viitorul preşedinte al ţării avea să rămână orfan.

După o copilărie petrecută prin tot felul de orfelinate, Bokassa se hotărăşte să se înscrie în Armata Franceză. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, el avea să lupte de partea francezilor, dârzenia cu care a luptat de câmpul de luptă făcându-l extrem de apreciat. El continuă să rămână în armată şi după sfârşitul războiului, fiind trimis în tot felul de misiuni în întreaga lume.

Jean – Bedel Bokassa a părăsit Armata Franceză în anul 1962, devenind comandantul Armatei Republicii Centrafricane, un stat proaspăt înfiinţat. Preşedintele ţării era vărul său, David Dacko, avea încredere deplină în Bokassa, oferindu-i spre a coordona armata republicii.

La sfârşitul lunii decembrie 1965, Bokassa organizează un puci, în urma căruia îl alungă de la conducerea ţării pe vărul său Dacko. El devine noul preşedinte al Republcii Centrafricane, după ce a reuşit să-i strângă în jurul său pe toţi oamenii importanţi de pe teritoriul statului african.

Avându-l ca model pe Napoleon Bonaparte, Bokassa se proclamă împărat al Imperiului Centrafrican. Ceremonia de încoronarea a acestuia a fost una extrem de pompoasă. Se spune că el ar fi cheltuit peste 20 de milioane de dolari, deşi oamenii de rând abia câştigau 100 de dolari.

Bokassa a instituit teroarea în Republica Centrafricană. Cei ce nu aveau un loc de muncă plătit erau omorâţi, iar cerşetorii erau ucişi fără milă şi aruncaţi la crocodili. Pe lângă deciziile sale extrem de dure, preşedintele ţării a semănat teroare printre conaţionalii săi deoarece se spunea că îşi mânca duşmanii. Bucătarul său a declarat după ce a fugit din Republica Centrafricană, că preşedintele ţării îl obliga să-i gătească la cină friptură din carne de om.
 

SHARE