Povestea tristă a unui tânăr chinez care și-a vândut un rinichi pentru a-și cumpăra iPhone

04 Feb 2019

Un adolescent chinez si-a vandut un rinichi, in 2011, pentru a-si cumpara un Iphone. Avea doar 17 ani, a intalnit intamplator intr-o discutie pe retelele sociale un traficant de organe, care i-a facut o oferta irezistibila pentru un copil care-si dorea cu disperare telefonul performant: 4500 de dolari australieni i-au fost oferiti, iar Wang Shangkun, baiatul despre care vorbim, s-a dus sa-si cumpere un iPad 2 si un iPhone 4.

  • Povestea tristă a unui tânăr chinez care și-a vândut un rinichi pentru a-și cumpăra iPhone

„Ce să fac cu doi rinichi? Unul îmi este de ajuns”, declara el la acea vreme.

Shangkun are acum 25 de ani si face dializa zilnic. Vice.com scrie ca este foarte probabil sa ramana la pat toata viata.

La scurt timp după ce și-a vândut rinichiul, fara a spune vreun cuvant parintilor atunci cand a facut achizitia, Wang, a povestit cum a început totul. El voia să își cumpere un iPad 2, dar nu avea suficienți bani.

„Eram într-un grup online de chat când am primit un mesaj de la o persoană care se ocupa de vânzarea rinichilor. Mi-a spus că îmi poate oferi 20.000 de yuani”, a spus adolescentul.

Ulterior, el a fost supus unei operații ilegale prin care i-a fost recoltat rinichiul. Organul a ajuns apoi la un beneficiar necunoscut. Abia când adolescentul s-a întors acasă cu cele două produse Apple, mama sa a devenit suspicioasă.

Câteva luni mai târziu, Wang a făcut o infecție la rinichi, din cauza lipsei de îngrijiri post-operatorii, iar apoi a început să dea semne de insuficiență renală. Acum, afecțiunea este atât de severă încât tânărul nu se mai poate da jos din pat și este dependent de un aparat de dializă.

Medicii spun că tânărul ar avea nevoie de un transplant de rinichi pentru a putea duce o viață normală.

Până acum, nouă persoane implicate în operația ilegală au fost arestate. China a interzis traficul de organe în 2009, însă numărul mare de persoane care au nevoie de un transplant continuă să alimenteze cererea de pe piața neagră a organelor.

SHARE