CTP, la Kovesi, la fel ca la Halep: 'Kovesi a venit aici ca o pedestrașă. Cu pământul sub picioare, pe jos plină de cicatrici si de noroi'

27 Feb 2019 | scris de Cristian Coperschi

După audierea sa din Comisia LIBE a Parlamentului European, Cristian Tudor Popescu are convingerea că Laura Codruța Kovesi este cea mai potrivită alegere pentru funcția de procuror-șef european.

  • CTP, la Kovesi, la fel ca la Halep: 'Kovesi a venit aici ca o pedestrașă. Cu pământul sub picioare, pe jos plină de cicatrici si de noroi'

La fel ca și după meciurile disputate de Simona Halep, CTP a intervenit la Digi 24, după ce Laura Codruta Kovesi și-a prezentat candidatura în faţa comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru funcţia de post de procuror-şef european.

“O să fac o analiză la rece, cu toate că n-am putut să fiu neimplicat emoțional, văzând o româncă, un cetățean român, în această situație, care mă reprezintă și pe mine. O situație foarte dificilă.

Nu cunosc suficient de bine limba germană ca să-mi asum o opinei despre domnul Ritter, candidatul german, am auzit intrebările, însă nu am ințeles foarte bine răspunsurile, deci nu mă pronunț. În ce-l privește pe candidatul francez, domnul Bohnert, între doamna Kovesi și domnul Bohnert este diferența dintre meserie și reprezentare.

Domnul Bohnert are un trecut ca procuror, are experiență, însă procentele sunt inverse. El are mai degrabă experință de reprezentare, o experiență mai degrabă diplomatică.

Unul dintre cei care i-au pus întrebări, dintre deputați, chiar a fost foarte explicit și foarte pitoresc, intrebându-l dacă poate să fie un pitbull. Dacă poate să-și urmărească obiectivele funcției indiferent de presiunile politice la care va fi supus de către guvernele statelor membre.

Dacă este să creez o imagine, așa cum am văzut-o eu în minte, domnul Bohnert s-a prezentat ca un cavaler călare, cu o armură strălucitoare, un un panaș stufos și viu colorat, în vreme ce această doamnă Kovesi a venit aici ca o pedestrașă. Cu pământul sub picioare, mergand pe jos plină de cicatrici si de noroi. Cu o sabie goală în mână și fără armură.

Asta este diferența dintre cei doi. Domnul Bohnert era impecabil. Doamna Kovesi este o meseriașă care a suportat zeci, sute de lovituri.

Un criteriu important mi se pare acela al rezistenței la presiune în condiții de mare dificultate. Doamna Kovesi nu a făcut decât să probeze capacitatea de a rezista la presiune.

Un moment dificil a fost intervenția doamnei Grapini, care a comis o eroare în direcția în care dorea să acționeze, punând întrebări evident tendențioase și neinformate, însă din spațiul românesc. Nimeni nu i-a pus întrebări, dintre neromâni, în legătură cu problemele ei din țară. Au întrebat-o să vadă dacă e capabilă sa faca fata functiei europene.

Momentul cel mai greu a fost când a fost solicitată să vorbească, sa raspunda în limba engleză. Ce voia să spună doamna eurodeputat din Spania: Ați vorbit românește dar, dacă veți fi procuror șef european, va trebui să vă înțelegeți intr-o limbă de circulație internațională cu ceilalți procurori și doamna Kovesi s-a descurcat admirabil. Nu vorbește o engleză de Oxford, dar a răspuns într-o engleză europeană, care este cât se poate de inteligibilă”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

SHARE