Băsescu, în presa maghiară, despre Ţinutul Secuiesc: Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut! 

13 Mar 2019

 Într-un inteviu acordat unui jurnalist maghiar, pe care l-a publicat pe pagina sa Facebook, Traian Băsescu a vorbit despre autonomia Ţinutului Secuiesc transmiţând ”dragilor vecini” că ”au o problemă când tot vorbesc despre tratatul de la Trianon” şi că susţinerea autonomiei contravine Constituţiei României.

  • Băsescu, în presa maghiară, despre Ţinutul Secuiesc: Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut! 

Întrebat despre care ar fi problema majoră a partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, susţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc sau că nerespectarea contractelor europene, Băsescu a răspuns că ”ambele aspecte sunt în mod egal problematice”, explicând faptul că susţinerea autonomiei contravine Constituţiei României şi că această viziune politică i-a aparținut lui Iosif Stalin

”Contravine Constituţiei României, iar susţinerea acestui lucru de către demnitari ai Ungariei şi ai FIDESZ este un amestec grosolan al ţării vecine în treburile interne ale României;

În perioada când România s-a aflat sub ocupaţia URSS, prin voinţa lui Stalin, în România a existat Regiunea Autonomă Maghiară ce cuprindea, aproximativ, actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş. Regiunea a fost desfiinţată în 1968, la câţiva ani după retragerea Armatei Sovietice de pe teritoriul României, odată cu reorganizarea administrativă a ţării. Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică”, a susţinut fostul preşedinte în interviu.

Băsescu a mai subliniat că maghiarii din România ar trebui să se ”consoleze cu propria istorie”.

”Şi mai aveţi voi o problemă, dragi vecini. Ce vă veni să tot vorbiţi de Tratatul de la Trianon? Pe cine credeţi că impresionaţi? Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi”, a mai declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre UDMR, prin prisma relaţiei pe care o are cu FIDESZ, explicând că este ”un partid românesc”, care lucrează în consolidarea drepturilor celor 18 minorităţi din România.

”UDMR este un partid românesc ce reprezintă parte din cetăţenii români de etnie maghiară, partid cu care partidele din România au găsit întotdeauna soluţii care să consolideze drepturile celor 18 minorităţi ce trăiesc pe teritoriul României. Cred că apartenenţa UDMR la PPE este un lucru bun, la fel cum consider că este un lucru bun că UDMR este în Parlamentul României”, a precizat Băsescu.

SHARE