Alina Mungiu Pippidi: Degeaba ținem alegeri! Serviciile secrete conduc România

20 Iun 2019

Alina Mungiu-Pippidi este de părere că după căderea lui Liviu Dragnea și menținerea la guvernare a PSD devine mai clar ca niciodată că principala problemă a democrației românești este intervenția serviciilor secrete în politică

  • Alina Mungiu Pippidi: Degeaba ținem alegeri! Serviciile secrete conduc România

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a subliniat, marți seară, la B1 TV, rolul mare pe care îl au serviciile secrete în guvernarea României, depășind cu mult mandatul lor constituțional și consideră că tot aceste instituții vor face jocurile în alegerile prezidențiale.

”Generalii vor avea alegerile prezidențiale în mână. Ei vor hotărî dacă îl lasă numai pe Iohannis sau îi arată pisica cum o fac de săptămâni întregi. Și îi spun, uite Cioloș, uite Kovesi, uite Barna. Nu ești chiar așa de liniștit cum îți poți imagina”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, în emisiunea ”Dosar de Politician” de pe B1TV.

Analistul politic a mai spus că Iohannis a profitat mult în zona politică de pe urma serviciilor, mai ales a SIE; care a ajutat extern la discreditarea PSD, dar s-a făcut de râs susținîndu-l pe Plahotniuc în Republica Moldova, împotriva părerilor UE, SUA și Rusiei.

Pippidi a mai explicat că serviciile secrete au dorit să-i demonstreze lui Iohannis puterea pe care o au încă de la începutul mandatului său, odată cu dosarul penal deschis consilierului prezidențial pentru securitatea națională George Scutaru. Scutaru a fost achitat după patru ani și jumătate de acuzațiile de spălare de bani prin primire de foloase necuvenite de la firme din Buzău pentru campania electorală a PNL.

Achitarea finală a lui Scutaru survenit în urmă cu cîteva zile și nimeni nu a mai discutat despre ea. Nu a fost nimeni sancționat la servicii că au permis să fie numit un consilier pe securitate națională deși avea dosar la DNA ; și nici procurorilor nu li s-a făcut vreo observație că de ce au urmărit un om nevinovat. Întregul caz arată cum e manipulată justiția de organele de forță pentru a decide cine ocupă sau nu ocupă o anumită poziție în stat.

Alina Mungiu-Pippidi.a mai declarat că SRI si STS au ajuns în situația în care uzurpă rolurile Fiscului, Curții de Conturi, DLAF, BEC pentru că au exclusivitatea bazelor de date privitoare la alegeri, impozite, evidența populației și în curînd și a cererilor de trasplant.

”E un motiv pentru care acest instituții au rămas nedezvoltate, capacitatea și funcțiilor lor au trecut la servicii, care ar trebui să aibă alt rol, și care folosesc cinci la sută informație să dea la procurori, iar restul să controleze lumea prin șantaj”, spune Pippidi, care mai menționează că și alte servicii, SPP și serviciul de informați al Armatei sunt prea amestecate în politică.

”SRI va monitoriza de aici înainte prin SII Analytics și operatorii economici privați și pe cei de stat printr-o bază de date care nu va fi publică, adică împărțită cu fiscul. Practic va fi cum au lucrat la DNA, ei hotărăsc pe care î lia și fiscul nu va ști nici cît de selectivă e informația pe care o primește, că sunt protejați de Legea Siguranței Naționale din 1991, aceeași prin care au dreptul la afaceri și de aceea în fiecare săptămînă firmele lor cîștigă mari contracte de stat”, a declarat Pippidi.

”Nimeni dintre candidații la prezidențiale nu vorbește de schimbarea acestei legi, ca să nu mai avem pe viitor cazuri ca Ghiță sau Plahotniuc, spune ea. Numai valuri de fum cu reforma Constituției, emise tot de ei, ca să creeze o țintă eronată, pierdere de vreme pentru poporul care nu pricepe cît e de greu să schimbi Constituția, și ce puțin folos ar aduce față de alte reforme mai simple”, a mai spus analistul politic.

Alina Mungiu-Pippidi a mai declarat că nici Plahotniuc, nici Ghiță nu vor avea procese pe față, scopul fiind ca ei să nu ajungă să povestească public cum funcționează sistemul ai crui pioni au fost. De asemenea, avînd în vedere ce semnale favorabile a trimis guvernul Dăncilă serviciilor secrete în ultimele zile politologul a estimat că guvernul este și va rămîne stabil, nemaiexistînd  motive să fie dat jos după îndepărtarea lui Liviu Dragnea, a cărui zonă de influență se cioccea de cea a servciilor.

SHARE