Adrian Năstase, teorie interesantă în cazul recunoașterii de către România a lui Guaido ca președinte interimar al Venezuelei 

10 Feb 2019

România, prin intermediul președintelui său, Klaus Iohannis, a anunțat vineri că a decis recunoaşterea lui Juan Guaido în calitate de preşedinte interimar al Venezuelei.

  • Adrian Năstase, teorie interesantă în cazul recunoașterii de către România a lui Guaido ca președinte interimar al Venezuelei 

Anunțul șefului statului a fost comentat, de Adrian Năstase pe blogul său. Potrivit fostului premier și ministru de Externe, această decizie ar putea fi considerată un precedent cu implicații în ce pot fi considerate periculoase în diplomație.

"Fără să iau apărarea regimului Maduro, mă intreb insă dacă acest gen de decizii nu va genera precedente periculoase. Asa cum s-a intâmplat cu recunoasterea statalitătii provinciei Kosovo (vezi apoi Crimeia, Abhazia, etc).

Poate că, in viitor, Maduro ar putea recunoaste drept presedinte interimar al Frantei pe unul din liderii ”vestelor galbene”. Nu vreau să continui cu astfel de ipoteze.

Recunoasterea este o institutie a dreptului international. Este vorba, in principal, de recunoasterea STATELOR. Ea are un caracter declarativ (in privinta existentei noului stat) si constitutiv (in privinta opozabilitătii acestei existente fata de statul care a făcut recunoasterea).  

La finalul Războiului Rece, in conditiile destrămării URSS si Iugoslaviei, Uniunea Europeană a adoptat o Declaratie in 5 puncte asupra liniilor directoare privind recunoasterea noilor state din Europa de Est si  Uniunea Sovietică, adoptată la 16 decembrie 1991.

In ceea ce priveste Kosovo, precizez că nu toate statele membre ale UE au recunoscut statalitatea acesteia. România, spre exemplu, a fost intre cele care nu au recunoscut", a scris Adrian Năstase.

SHARE