Eurovision. Motivul plauzibil pentru care Laura Bretan a câștigat doar simpatia publicului, nu și pe-a juraților gay

18 Feb 2019

În ciuda așteptărilor multora dintre cei pasionați de privitul și ascultatul la Eurovision, câștigătoarea din acest an a selecției naționale nu a fost puștoaica Laura Bretan, ci Ester Peony, un pseudonim în spatele căruia se află Ester Alexandra Creţu, o tânără aproape necunoscută, și ea trăitoare o vreme pe continentul american, dar în Canada.

  • Eurovision. Motivul plauzibil pentru care Laura Bretan a câștigat doar simpatia publicului, nu și pe-a juraților gay

Surpriza a fost atât de mare încât toată lumea se întreabă cum de a fost posibilă o astfel de răsturnare de situație, în care interpreta și melodia preferată a majorității publicului care a trimis SMS nu ajunge să reprezinte România la finala Eurovisionului.

TVR, organizatorul concursului, s-a retras într-o totală tăcere pe acest subiect, pe care ar fi trebuit să-l clarifice, expunându-și propria părere.

Din câte informații se învârt pe internet, se pare că elementul care a condus la descalificarea Laurei Bretan a fost o declarație pe care a rostit-o într-un clip din campania făcută în favoarea Referendumului pentru definirea Familiei în Constituție, ce a avut loc anul trecut.

”Să spunem un Da hotărât, oriunde și oricând pentru familiile noastre, așa cum le-a lăsat Dumnezeu. Vă mulțumesc!”, spunea Laura Bretan în clipul respectiv, republicat pe ru-clip.net.ro pe 10 februarie, de Eric Kruger, un militant pentru  drepturile minorităților sexuale.

La fel de intrigant este și comentariul făcut de Eric Kruger, pe același site, acum disfuncțional, imediat după votul juriului ales de TVR pentru a desemna piesa câștigătoare -

”Am făcut-o, băieți! Laura Bretan, ”favorita televotului românesc și în top 3 pentru aproape toate juriile internaționale, a primit cele mai mici scoruri (4 și 6 puncte) de la William Lee Adams și Deban, doi prezentabili bărbați gay din Marea Britanie, care au făcut parte din Juriul internațional român, din partea wiwibloggs.com”.

Și, într-adevăr, voturile celor doi au făcut diferența, între Ester și Laura existând o diferență de doar 5 puncte.

Regulamentul concursului fusese aprobat înainte de desfășurarea finalei - ”În finala națională a SNESC2019, punctajele obținute prin televot vor avea ponderea punctajului acordat de către un membru al juriului” - ceea ce a făcut posibil ca votul publicului să reprezinte doar o șeptime din total, votul celor doi având o pondere dublă. 

Ce este surprinzător este faptul că numai cu o lună în urmă, Laura Bretan a fost favorita lui William și Deban, la prima lor reacție față de melodiile din selecția românească.

Clipul cu Laura Bretan, postat, e adevărat, pe un site obscur, nu a fost foarte accesat - a adunat doar 8.000 de vizualizari, dar a fost suficient să-i impresioneze pe cei doi jurați - care au considerat probabil nedrept ca o persoană cu vederi deloc liberale în privința homosexualității să intre în finala de la Tel-Aviv a concursul Eurovision.

În ciuda faptului că Eurovision ar trebui să fie despre muzică, concursul a devenit un promotor al mesajelor liberale, promovând valori precum toleranța, deschiderea și incluziunea pentru toți, de la toate rasele, genurile și orientările sexuale.

”Am făcut-o, băieți! A fost o luptă strânsă, puțini s-au așteptat, dar homosexualii au câștigat din nou! Suntem puternici, suntem de neoprit!”, spunea Conchita în discursul său de acceptare a premiului Eurovision - o declarație care lasă să se înțeleagă și că șansele Laurei Bretan de a impresiona prin melodie și interpretare la Tel-Aviv ar fi fost minore...

SHARE