Dragos Patraru, despre adeptii teoriei conspiratiilor privind Covid 19: ‘Omul modern are aroganța asta incredibilă, că nu mai poate exista pe lume ceva ce el nu poate controla’

23 Apr 2020

Mai ales ca vorbim de o criza mondiala, ne confruntam cu o avalansa de informatii, unele aparute in presa, altele postate pe retelele sociale, astfel incat oamenii nu mai pot discerne stirile adevarate de cele nascocite. Dragos Patraru, intr-o postare pe Facebook, traseaza cateva repere pentru cei care vor sa stie cum pot deosebi fake-ul de realitate.

  • Dragos Patraru, despre adeptii teoriei conspiratiilor privind Covid 19: ‘Omul modern are aroganța asta incredibilă, că nu mai poate exista pe lume ceva ce el nu poate controla’

“Vai de mine, cum se duc acele mesaje ale unora care știu ei totul despre Covid19 și despre cum totul a fost o mare conspirație și au murit atâția oameni pentru că au fost tratați aiurea! Și că totul e greșit, de la ventilatoare, la terapie intensivă la tot.

Și e clar că de fapt asta s-a dorit de la început, a fost ascuns tratamentul, ca să moară oameni. Practic, când scrii așa ceva ajungi să crezi că toți, TOȚI medicii din lume au un rol bine definit în această conspirație, că există o forță superioară care a coordonat comportamentul și declarațiile a milioane de medici, asistente și lucrători sanitari de pe întreaga planetă. Ei știau, au și murit atâția, dar nimeni n-a vorbit!

Totul până acum, când Sulică74 a aflat secretul și dezvăluie totul într-o postare pe contul lui de Facebook și 93 de urmăritori. Și de acolo totul o ia raƶna. Postarea e preluată de oameni și devine virală, trece din Facebook în whatsapp și de acolo nebunia e completă. E noua poveste despre conspirație, după ce alea cu virusul făcut de americani împotriva chinezilor, apoi de chinezi împotriva americanilor au picat chiar și pentru cele mai lipsite de sinapse minți. ”Și e clar că e conspirație, n-ați văzut, și cu măștile, nu purtați mască, apoi, masca e obligatorie, deci, e clar, nu?”

A, jurnaliștii fac și ei parte din conspirație, desigur. Eu am primit mai multe mesaje precum cel de mai jos. Practic, din conspirație fac parte toți, în afară de cei care distribuie mesajele astea despre conspirație. E ca aia: cine nu dă mai departe mă-sa e curvă!

Ei bine, aceste mesaje trebuie înțelese. Voi discuta despre ele și diseară, la ambele emisiuni, Starea nației live (de la 19, aici, pe Fb, și pe canalul de yt Starea nației oficial) și Starea nației (de la 22,00, pe Prima TV).

E normal să aibă succes astfel de postări, pentru că ele ating tocmai ceea ce oamenii care nu pot face diferența între o știre și un fake caută: un răspuns simplu, dar puternic (bombă), pe înțelesul lor, care să le bage creierul înapoi în starea de odihnă: ”e clar, știam că e o conspirație, era evident, pot să mă întorc la a fi o legumă.” Apoi, omul modern are aroganța asta incredibilă, că nu mai poate exista pe lume ceva ce el nu poate controla. E practic imposibil să ne dicteze nouă un virus ce să facem, nu? Noi suntem stăpânii lumii! Cum adică, un virus ne ține în casă! Hai, sictir!

Dacă-i citim pe Eagleman, pe Kahnemann, pe Steve Peters și pe alții (vedeți contul meu de goodreads pentru mai multe cărți) aflăm că al nostru creier e incredibil de leneș, în componenta lui care operează cu logică, cu fapte și cu adevăruri. Da, să gândești e foarte greu. Omul obișnuit, chiar și cel cu educație peste medie, ia zilnic cele mai multe decizii folosind mintea emoțională, pe care Peters, de pildă, o numește cimpanzeu. Un cimpanzeu pe care foarte puțini dintre noi aleg să-l dreseze, astfel încât să poată trăi în armonie cu el și să nu-l lase să ne facă viața un dezastru.

Ce putem face în fața acestor mesaje, dacă nu suntem antrenați? Să ne punem întrebări. Să fim sceptici. Să vedem cine a scris, ce scrie de obicei persoana respectivă, unde lucrează sau cu cine a mai lucrat, ce referințe are în text, ce linkuri, ce specialiști citează, cu nume și prenume, cine sunt acei specialiști (veți vedea că nu există nimic din toate astea, de cele mai multe ori sursa acestor mesaje e un prieten care lucrează la un spital), apoi să vedem ce spun specialiștii adevărați, site-urile serioase și presa. Și mai ales să nu dăm ”share”, dacă ni se pare că postarea e suspectă. Mai ales dacă vine de la un prieten care cunoaște un medic. Sau de la fiul unei asistente care a aflat tot.

Vom reuși astfel să dobândim, în timp, anticorpii necesari pentru a ne descurca într-o lume care va fi din ce în ce mai mult despre abilitatea de a nu te lăsa păcălit, de a nu te lăsa dus de nas. Pentru că războaiele care urmează se vor duce cu creierul, nu cu pumnul. Și cei cu creierul antrenat, care vor reuși să se descurce în această junglă informațională, vor avea numai de câștigat.

Deci, să gândim, dragii mei. E foarte greu la început, e mult mai greu decât mersul la sală, de pildă. Dar odată instalată dependența de gândire, nu te mai poți lăsa de ea”, a spus Dragos Patraru.

SHARE