Mitocănia lui Călinescu vs Mihai Petre sau cum vrea Pro TV să-și mărească ratingul - video

13 Apr 2019

Cei care în seara de vineri n-au găsit ceva mai bun de făcut decât să urmărească ”Românii au talent”, au avut parte și de un moment inedit - o dispută între Mihai Petre și Florin Călinescu - evident cu largul concurs al Pro TV, care putea tăia scena la montaj, deși ar fi ipocrit să spunem că media sau vreo altă televiziune din România ar fi concentrată pe lucruri mai serioase decât divertismentul ieftin și scandalurile.

  • Mitocănia lui Călinescu vs Mihai Petre sau cum vrea Pro TV să-și mărească ratingul - video

În condițiile în care producătorii emisiunii au considerat necesar să-și expună pe tarabă vedetele altfel decât într-un mod care să le fi avantajat, ca gură-cască despre confruntarea dintre cei doi jurați am avut impresia că discuția ar fi reprodusă dintr-o piață din București, în care un pensionar, fost șmecheraș la viața lui, care consideră că mitocănia e un mod de a se impune în fața celorlalți se luase la harță cu un tip neînvățat cu golăniile, despre care știa că are destul bun simț să nu-i dea un cap în gură.

Momentul de țățism din această emisiune ar fi putut fi evitat, mai ales că a fost difuzat în ziua în care una din concurente, Emma Neagu, a pierdut lupta în fața cancerului, pe care a dus-o, la doar 15 ani, cu voință, demnitate și pasiune de a trăi.  pentru viață

Disputa dintre Florin Călinescu și Mihai Petre s-a iscat în momentul în care și-au exprimat părerile, diametral opuse, despre momentul artistic prezentat de Sânziana Oslobanu, care a interpretat pe scena concursului ”Românii au talent”, a capella, o baladă populară.

Florin Călinescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că mulţi concurenţi aleg piese triste: ”De ce veniţi toţi cu o baladă tristă? Pune mâna pe sârbe. Lasă doinele. Ai calităţi, iar muzica moldovenească este excepţională”.

”Eu nu cred că trebuie să fim veseli tot timpul. Viaţa e construită din alb şi negru, din stări diferite“, și-a spus părerea Mihai Petre. 

După remarca făcută de Mihai Petre, Călinescu a răbufnit, simțind nevoia să-și expună teoria despre ceea ce înseamnă cu adevărat televiziunea: ”Viaţa este cum spune Mihai, dar toată lumea ar vrea mai multă veselie (...) Marii cântăreţi de muzică populară au cules şi folclor adevărat, dar succesul lor s-a datorat muzicii de petrecere. Vedea-l-aş pe Mihai într-un dans cu strigoi şi moroi. El care dansează numai muzică veselă (...) E o prostie ce a zis Mihai. Pe scena asta trebuie să veniţi cu energie şi veselie, nu cu mortăciuni“.

Conflictul s-a înteţit atunci când, pentru a depăși momentul, Mihai Petre i-a cerut lui Călinescu să spună cum votează, sugerându-i astfel să încheie comentariile. 

”Puştiule, vezi că eşti cu zece ture de stadion în spatele meu (…). Ai un vocabular destul de sărac, măi Mihai. Când te bagi în discuţii cu mine trebuie să schimbi cuvintele. Nu pot să te las să te faci de căcat. Du-te la tine în sufragerie şi invită-i. Aici nu poţi să faci ce vrei“, a replicat Călinescu.

”Nu mă fac de căcat. Pot să fac ce vreau, crede-mă. E deja urât ce spui“, a răspuns Mihai Petre. 

”E treaba ta dacă din partea ta se vede urât. Uite mie mi se vede frumos. Tu reduci pe toată lumea la buricul pământului care te crezi tu“, a continuat Florin Călinescu. 

Confruntarea celor doi s-a prelungit şi în momentele de pauză.

”Atâta ştii să faci. Să te repeţi. Până nu pune el pe mort marama asta nu se lasă. Eşti nebun la cap. Tu ştii că o freci, dar te las în pace. Aici nu poţi să faci ce vrei. Te crezi buricul pământului. Ai un limbaj ieftin şi limitat“, i-a mai spus Călinescu.

”Eu nu mă cred buricul pământului“, a punctat Mihai. 

Într-o altă pauză, cei doi membri ai juriului au reluat discuţia în contradictoriul, Călinescu reproşându-i colegului său că este ”un copil răzgâiat şi obraznic“.

”Dar ţi se pare că e ceva constructiv ce faci tu? Ţi se pare că ai umor? Metoda ta de a vorbi cu privire la mine ţi se pare că e constructivă?“, a întrebat Călinescu.

”Nu, mi se pare că e foarte rea. Eu zic să te linişteşti. Îţi port un respect deosebit, dar încearcă să te limitezi“, a fost replica lui Mihai Petre.

”Eu mă limitez la ale mele, dar tu nu ai comentarii cu privire la momente, ci la comentariile mele“, a continuat Călinescu. 

”E problema mea ce comentarii am eu“, a spus Mihai Petre. 

”Dar tu nu îţi spui părerea despre concurenţi, tu răspunzi punct cu punct fix la ce am răspuns eu. De ce?“, a continuat Călinescu. 

”Pentru că aşa am eu chef. Dar să ştii că nu dau doi bani pe părerile tale“, a replicat nervos Mihai Petre. 

”Deci, libertatea ta este că poţi să faci asta. Ok, comentează-mi părerea în continuare. Dacă asta îţi spune ţie conştiinţa artistică, comentează-mă pe mine, nu pe ăia de pe scenă (...). Aici nu e o secţie de terapie pentru tine, nu e totul despre tine şi despre părerea ta, despre modul tău, despre răceala ta“, a spus Călinescu. 

Călinescu a dorit să aibă ultimul cuvânt, sau cel puțin așa ne-au lăsat să credem producătorii, comentând și în culise, în faţa camerelor: ”Prea multă raportare la «nu-mi place mie». Păi, băi, toată producţia asta Pro TV este să-ţi placă ţie (n.r. lui Mihai Petre)? Asta ai înţeles? Că această producţie este să-ţi placă ţie? Du-te acasă, invită-ţi oameni la tine în sufragerie şi poţi să-i dai şi afară. Nu, la această emisiune te uiţi“, i-a mai transmis, indirect, Călinescu lui Mihai Petre. 
 

SHARE