Povestirile lui Neagu Djuvara: M-am îndrăgostit nebunește. Era virgină la 26 de ani!

19 Mar 2019

"444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara", apărută la Editura Humanitas, este cartea în care s-au adunat amintirile vieții unui centenar, un om deosebit, un intelectual rasat, un domn, în adevăratul sens al cuvântului, un om de care nu ai cum să nu te îndrăgostești, Neagu Djuvara.

  • Povestirile lui Neagu Djuvara: M-am îndrăgostit nebunește. Era virgină la 26 de ani!

Dintre amintirile depănate de Neagu Djuvara, se remarcă un episod petrecut în 1944, când anti- Don Juan-ul convins, așa cum se autocaracterizează, însurat de șapte ani, și cu un copil, s-a îndrăgostit nebunește de o prietenă din copilărie...

"Pe Mia am regăsit-o la puțin timp după sosirea mea accidentală la Stockholm a doua zi după 23 august ’44... Descopeream parcă o altă femeie, de o frumusețe și de o distincție nebănuite, însoțite de o inteligență subtilă, aproape stranie. M-am îndrăgostit nebunește... Ea s-a lăsat încet ademenită, apoi fierbinte, dar era, la 26 de ani, virgină, iar eu nu mă putem hotârî să-mi trădez soția rămasă în țară sub ocupație.

"Și au trecut astfel săptămânile, poate chiar două luni de pasionate îmbrățișări și frământări, până s-a întâmplat inevitabilul: a furat-o altul, mai nebun, mai hotărât, un tânăr pictor danez... Era chiar nebun: pe când îi făcuse Miei curte la Copenhaga, fără succes, într-o seară, când s-a întors ea de la birou, și-a găsit mobilele odăii aruncate pe geam în stradă! Ăsta-i genul de tipi care cuceresc femeile delicate... N-am avut în toată viața mea un sentiment mai aprig de durere și disperare ca în acele săptămâni de cumplită gelozie după aflarea nefericirii mele", scrie Neagu Djuvara.

SHARE