Un fost aviator bulgar din Balcic uimește: «Treceţi graniţa, să vedeţi contrast complet între România şi Bulgaria!»

25 Dec 2018 | scris de Monica Nistor

Ivan Apostolov, colonel în rezervă, fost pilot de aviație din Balcic, este o prezență activă în cadrul asociației de voluntari ce reunește militari în rezervă români și bulgari, constituită ca un demers care să netezească asperităţile istorice legate de Cadrilater, pentru a închega o comunitate de graniţă cu oameni ai Dobrogei, indiferent de naţionalitate.

  • Un fost aviator bulgar din Balcic uimește: «Treceţi graniţa, să vedeţi contrast complet între România şi Bulgaria!»

Membrii asociației petrec împreună sărbătorile naţionale sau chiar și personale, strângându-se la petrecei, ca într-o familie, de cel puţin de șase ori pe an. 

”Dragi colegi, doamnelor şi domnilor, am fost un pilot militar din armata bulgară. Îmi plac românii. Am ascultat Imnul Dobrogei. Ce înseamnă Dobrogea de nord, ce înseamnă Dobrogea de sud? Dobrogea este una. Noi suntem vecini şi prieteni. Noi suntem fraţi. Eu iubesc România, de aceea am şi învăţat să vorbesc româneşte. Mulţumesc!“, a declarat Apostolov cu ocazia primirii unui premiu din partea asociației, în urmă cu ceva ani, discurs aplaudat în picioare de cei prezenți în sală. 

Colonelul Apostolov a fost prezent la Mangalia, la ceremoniile organizate cu ocazia sărbătorilor organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, un prilej pentru a face o comparație între cele două țări, România și Bulgaria.

”Am ajuns în Piaţa Republicii din Mangalia care era plină de trupe. Era frig dar, alături de militari, cetăţenii oraşului aşteptau liniştiţi în picioare. Un sentiment naţional puternic. Am avut un sentiment de mândrie atunci când am păşit alături de doi militari şi de membri ai organizaţiei marinarilor români şi când s-a anunţat că în delegaţia ce depunea coroane si flori se afla şi colonelul-pilot Ivan Apostolov din Balcic.

Această mândrie de ofiţer al armatei bulgare s-a ofilit observând uniformele plăcute întâlnite pe străzile din România şi gândindu-mă la cele întâlnite la militarii şi poliţiştii de pe străzile noastre. Nu-mi place să văd o femeie frumoasă sau un tânăr militar îmbrăcaţi în uniforme necorespunzătoare şi cred că la noi s-a făcut puţin pentru a schimba acest aspect“, a consemnat colonelul în rezervă Ivan Apostolov.

Ivan Apostolov mai împărtășește experiența trăită în cadrul unei alte manifestări la care a participat, câteva zile mai târziu.

”În sală erau mai mult de 200 de persoane. Cu excepţia a mea şi a câtorva personalităţi, tinerii erau îmbrăcaţi în costume naţionale. Au fost prezenţi şi militarii marinari. Au fost steaguri româneşti pe fiecare masă. Fiecăruia i s-a pus la rever o cocardă cu steagul naţional. Cum poate o naţiune să nu fie mândră de ea?“,  scrie colonelul Apostolov. 

În relatarea sa, fostul pilot împărtăşeşte conaţionalilor experiența trăită pe drumul spre casă, de la Constanţa la Balcic, un alt prilej de comparație între România și Bulgaria.

„Sărbătoarea a durat până seara târziu. Am plecat din Constanţa spre Balcik având în dreapta pe soţia mea pe post de navigator.  Am remarcat imediat străzile iluminate, decorate şi curate. Drumurile erau netede şi marcate. Satele până la graniţă erau şi ele luminate, decorate de sărbătoare şi pline de oameni.  Am ajuns la frontieră, ni s-au verificat documentele şi am intrat în Bulgaria. Contrast. Contrast complet. 

Doamne, asta merită poporul bulgar? Asta merită tineretul nostru?

Preşedintele a spus să reclădim încrederea oamenilor. Preşedintele ar trebui, de asemenea, să fie un diplomat. Sunt mai clar: să se returneze banii furaţi. Nu spune de cine. Îi cunoaştem cu toţii. Închisoarea pentru ei ar fi cea mai mică pedeapsă. Domnilor care aţi furat, ani de zile, bogăţia nu contează. Toţi suntem egali acolo unde vom ajunge.

Taxe mai mari pentru maşini vechi? Cine ar conduce o maşină veche dacă şi-ar putea permite să-şi cumpere una nouă? Potop de amenzi pentru gazele emanate. Cine ar folosi un cuptor cu combustibil solid dacă ar putea să-şi plătească energia electrică pentru încălzire?

Organele de control au un singur scop: salarii mai mari de la buget. Şi din nou, pe seama celor care au fost deja copleşiţi. Se construiesc autostrăzi care în doi ani au nevoie de reparaţii.

Votaţi-vă salariile cât mai mari.  Domnilor, întoarceţi-vă faţa la oameni! Înapoiaţi patria tinerilor! Daţi-ne înapoi Bulgaria! În caz contrar, oamenii vă vor concedia.“ 

SHARE