UE ar putea opri exportul carnii de porc din Romania catre alte tari

21 Oct 2019

Uniunea Europeana ar putea interzice exportul carnii de porc din Romania, din cauza pestei porcine africane. Si asta nu inseamna ca pretul va scadea in tara, ci, dimpotriva, va creste, explica Sorin Minea, presedintele Romalimenta, pentru Digi 24.

  • UE ar putea opri exportul carnii de porc din Romania catre alte tari

„Nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc. În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a spus Minea.

El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine și reducere a impactului, ceea ce nu s-a intamplat. 

„Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a atenționat președintele Romalimenta.

Carnea de porc s-ar putea scumpi în România: „România închisă va însemna un deficit bugetar și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a subliniat el.

„E mult mai rău. Până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța. De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a explicat Minea.

„Cantitatea de carne care se va lucra în România și va fi folosită pe piața internă va mai mică sau mai mare, nimeni nu știe. Nu am eliminat posibilitatea importului, dar am deschis România unei perioade crunte. Următorii 10, 20, 100 de ani România va fi complet închisă. Faceți o socoteală și veți afla cum o vom duce, mult mai prost”, consideră Sorin Minea.

SHARE