Strategia Suediei privind pandemia a dat gres: doar 7,3% dintre locuitorii Capitalei au imunitate in fata coronavirusului

23 Mai 2020

Incercarea suedezilor de a imuniza populatia, aplicand masuri lejere de protectie privind coronavirusul a fost eronata, releva un studiu: doar 7% din populatie are anticorpi dupa imbolnavirea de Covid.

  • Strategia Suediei privind pandemia a dat gres: doar 7,3% dintre locuitorii Capitalei au imunitate in fata coronavirusului

Strategia de tara a fost creata de seful epidemiolog Anders Tegnell, care a decis sa nu aplice carantinarea suedezilor. Masura a fost controversata, OMS pronuntandu-se initial impotriva, pentru ca, dupa doua luni sa dea Suedia drept model de urmat altor tari.

Studiul releva faptul ca doar 7,3 suedezi din Stockholm au dezvoltat anticorpi dupa infectarea cu coronavirus.

Strategia Suediei a fost de a nu inchide scolile, barurile, restaurantele sau afacerile. Initial, rata mortalitatii a fost ceva mai mare fata de celelalte tari nordice, care au aplicat masuri de carantinare a populatiei, dar mai mica decat in Marea Britanie, Italia si Franta.  Chiar fara izolare, numarul imbolnavirilor a scazut cu o treime fata de varful inregistrat in luna aprilie, dand sperante ca infectarile se vor opri. Insa Suedia a inregistrat cel mai mare numar de decese din Europa, pe cap de locuitor, in ultimele sapte zile. Iar acest pret mare platit a fost fara rost, conform studiului.

Studiul s-a bazat pe aproximativ 1.100 de teste realizate in toată țara, deși au fost publicate doar cifrele pentru Stockholm. Specialistii suedezi sunt optimisti insa, desi au recunoscut ca aceste cifre sunt cam mici fata de previziunile pe care le facusera.

Bjorn Olsen, profesor doctor in boli infectioase de  la Universitatea Uppsala, se numără printre nenumaratii medici care au criticat masurile impotriva pandemiei luate de suedezi, pe care le-au catalogat drept o abordare „periculoasă și nerealistă” privind COVID-19.

„Cred că imunitatea efectivelor este departe, dacă o sa ajungem vreodată la ea”, a spus el pentru Reuters după rezultatele testelor.

SHARE