Sociologul Mirel Palada: ‘Tu, dacă ai fi bătrîn și bolnav și copt și ai fi cu un picior în moarte, dar ai mai avea o lună, o juma’ de an, un an de trăit, așa tîrîș-grăpiș, ai prefera să dai colțul acum?”

06 Apr 2020

Este des pusa intrebarea de ce oamenii cu diverse afectiuni grave si CoVid19 care decedeaza au trecuta drept cauza a mortii infectarea cu virusul care a cauzat pandemia. Un bolnav de cancer in stadiu terminal moare din cauza maladiei fara a tratament sau a coronavirusului? Sociologul Mirel Palada le reproseaza celor care considera ca “oricum murea” postand pe pagina sa de Facebook motivul pentru care se considera ca pierderea vietii a celor cu comorbiditati este virusul.

  • Sociologul Mirel Palada: ‘Tu, dacă ai fi bătrîn și bolnav și copt și ai fi cu un picior în moarte, dar ai mai avea o lună, o juma’ de an, un an de trăit, așa tîrîș-grăpiș, ai prefera să dai colțul acum?”

“Sînt virtuoși pe lumea asta care se arată indignați că avem mulți morți a căror cauză de deces este coronavirusul, cînd ei de fapt erau bolnavi de multe altele și “oricum erau bătrîni și bolnavi și copți și mureau”.

Fals. Atîta timp cît speranța acestora de viață a fost afectată măcar chiar și cu o zi, coronavirusul le-a fost cauza, nu diabetul sau hipertensiunea sau cancerul sau mai știu eu ce.

Marea majoritate a bătrînilor sînt bolnavi. Așa e viața. Așa e soarta. Însă aceste boli nu sînt acute, să te omoare acum, aici, în această clipă. Cei mai mulți bolnavi de diabet ori de inimă ori de cancer ar mai fi dus-o. Nu știm cît. Poate o lună. Poate jumătate de an. Poate un an. Poate doi.

Coronavirusul a venit într-un context de corp slăbit și a pus capăt vieții a mii de oameni. Care ar mai fi trăit o lună. O jumătate de an. Un an. Și de-abia pe urmă ar fi murit de diabet, de cancer, de inimă, de singurătate. Deci acei oameni au murit din cauza coronavirusului. El a fost cel care i-a împins în prăpastia morții.

Cine sînteți voi să le răpiți luna aia, sau jumătatea aia de an de viață, și să clamați că “oricum ar fi murit” și că această pandemie e un fleac, o teorie a conspirației? Cît de cîini puteți să fiți? Cît de bestii și de ticăloși?

Și anii trecuți, la vestitele gripe “obișnuite” pe care le clamați voi ca fiind comparabile cu coronarirusul de azi – nu, nu sînt comparabile, coronavirusul este mult mai contagios și mai periculos – erau bătrîni bolnavi cu alte complicații, diabet, inimă, astm, obezitate, cancer, care la fel mureau din cauza gripei, în contextul acelor complicații.

Și atunci erau contabilizați la cauza acută, la molimă, nu la cea cronică.

Statisticienii lu’ pește prăjit care toți vă pricepeți la statistică medicală.

Credeți că la gripa spaniolă mureau doar oameni sănătoși? Credeți că la ciumă și la holeră mor doar arieni perfecți, blonzi și cu ochi albaștri, atleți în floarea vîrstei? Atunci nu dădea boleșnița (și) în bătrînii bolnavi? Atunci nu zicea lumea despre ei că a murit de ciumă, sau de holeră, sau de “molimă”?

Hai să vă întreb ceva. Tu, dacă ai fi bătrîn și bolnav și copt și ai fi cu un picior în moarte, dar ai mai avea o lună, o juma’ de an, un an de trăit, așa tîrîș-grăpiș, ai prefera să dai colțul acum, doar să faci hatîrul unora care clamează dreptatea și adevărul și indignarea virtuoasă?”, a scris Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.

SHARE