Scade numarul cazurilor de coronavirus, vine tantarul tigru asiatic cu febra dengue si meningita West Nile

27 Mai 2020

Mai putine cazuri de coronavirus vara, dar Marea Britanie si Franta se pregatesc de o invazie de tantari care transmit febra dengue si meningita West Nile. In Romania, in anii trecuti a fost descoperita aceasta specie de tantari in mai multe zone din tara.

  • Scade numarul cazurilor de coronavirus, vine tantarul tigru asiatic cu febra dengue si meningita West Nile

Dupa o iarna umeda si o primavara fierbinte, specialistii din Marea Britanie se asteapta ca tara sa le fie invadata de tantarii tigru asiatici. In Franta si Anglia, aceasta specie de tantari poate fi gasita in mai mult de 57 de zone. In Marea Britanie exista aproximativ 30 de specii diferite de tantari. Doar ca englezii se asteapta la o invazie serioasa in aceasta vara.

Tantarul tigru asiatic este o insecta care se gaseste de obicei in zonele tropicale din Asia de sud-est. A ajuns in Europa accidental, la inceputul anilor 1970, odata cu transporturi de marfa de pe vapoare, si s-a aclimatizat in diverse zone ale Europei, precum Franta si Italia initial.

Tantarul tigru este cam de patru ori mai mare decat unul “neaos” european si poate raspandi maladii precum febra dengue si meningita West - Nile.

Un studiu din 2019 al unui doctorand de la Facultatea din Liverpool a aratat ca schimbarea climatului favorizeaza mutarea insectelor inspre nord, iar clima de acum din Marea Britanie este perfecta pentru ei. De altfel, recent a venit si confirmarea: in cateva zone din sud-estul Angiei au fost descoperite oua si larve de tantari tigru.

Si in Romania a fost identificată specia de ţânţari Aedes albopictus – tantarul tigru, în Bucureşti si Constanta, într-o zonă cu depozite de anvelope, acesta fiind şi modul în care acest tânţar a pătruns în tara.

SHARE