Săteni, cu topoare în stradă într-o comună aleasă pentru cazarea pacienților în carantină: «Ce să caute virusul la noi?»

27 Feb 2020

Se putea întrezări destul de ușor că informația despre primul pacient din România infectat cu noul coronavirus avea să producă ceva isterie în rândul populației, născută din modul alarmist și senzaționalist în care media a tratat subiectul și din incapacitatea autorităților de a-i face pe toți cetățenii săi, indiferent de capacitatea lor intelectuală, să înțeleagă modul de propagare al infecțiilor și ce înseamnă carantina.

  • Săteni, cu topoare în stradă într-o comună aleasă pentru cazarea pacienților în carantină: «Ce să caute virusul la noi?»

Isteria coronavirusului i-a înfierbântat și pe locuitorii comunei argeşeane Nucşoara, acolo unde autorităţile judeţene au anunţat înfiinţarea a două centre de carantină în care ar urma să ajungă persoanele suspecte de infecţie cu noul coronavirus.

După ce marţi, autorităţile judeţene au anunţat că au identificat două locaţii care vor fi utilizate pentru a putea izola eventualele cazuri suspecte de infecţii cu noul coronavirus, una la un centru de agrement şi cealaltă în clădirea unei cabane de vânătoare, ambele din comuna Nucşoara, localnicii au ieşit cu bâte şi topoare să protesteze faţă de decizia prefectului.

”Se îmbolnăvesc copiii, se îmbolnăvesc bătrânii dacă aduc virusul aici. Ce să caute cu carantina la noi? Să le mute în altă parte”, au protestat sătenii.

Demersul localnicilor a fost susţinut chiar și de primarul comunei, Ion Cojocaru, revoltat şi el că n-a fost consultat la luarea deciziei de transformare a Tabărei din Nucşoara în centru de carantină.

”În primul rând, nu sunt condiţii de cazare, spaţiile sunt improprii pentru activităţi sanitare. Tabara nu este pregatită pentru o asemenea situaţie. Oamenii se tem pe bună dreptate de pericol.

Chiar înainte  de a izbucni revolta, eu am fost în audienţă la domnul prefect căruia i-am transmis că e o greşeală să aleagă tabăra din Nucşoara să devină centru de carantină. M-a asigurat că o să mai găsească şi alte locaţii. Am încercat să le spun oamenilor că soluţia nu e să ieşim cu bâte sau să blocăm drumul, ci să discutăm", spune primarul comunei, Ion Cojoraru.

Cum oamenii ameninţau că blochează drumul dacă autorităţile nu se vor reorienta cu centrele de carantină la Nucşoara, au fost trimise forţe de intervenţie.

“Am avut informaţia că în zona respectivă se adună grupuri de persoane şi am luat măsurile necesare pentru a ne asigura ca lucrurile decurg normal, fără incidente. IPJ şi IJJ acţionează în asemenea situaţii conform prevederilor legale”, a precizat prefectul de Argeş, Emanuel Soare.

Nu a fost însă nevoie să se şi intervină, pentru că până la sosirea oamenilor legii, spiritele s-au mai calmat. 

SHARE