Viață alături de o comunitate de romi revenită din străinătate: «Ne ameninţă că ne dau şi nouă virusul, vor mălai, făină...»

19 Mar 2020

O razie de amploarea a fost organizată în comuna Bujoreni din judeţul Vâlcea unde peste 100 de persoane de etnie romă s-au întors acasă din străinătate, din zone afectate de coronavirus.

  • Viață alături de o comunitate de romi revenită din străinătate: «Ne ameninţă că ne dau şi nouă virusul, vor mălai, făină...»

Acţiunea, la care au participat reprezentanţii administraţiei locale, ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Direcţiei de Sănătate Publică, a avut ca scop verificarea celor care s-au întors, în ultimele zile, din zonele afectate de coronavirus din Italia, Spania, Germania, Suedia, Belgia şi Franţa și dacă aceştia respectă autoizolarea la domiciliu.

Ea a reprezentat un răspuns al autorităților la sesizările localnicilor, care reclamă că au început să fie terorizaţi de comunitatea romă din satul Lunca. 

Sătenii susţin că le este pur şi simplu teamă ca vecinii lor întorşi recent din străinătate să nu-i contamineze cu noul coronavirus. 

”Bat în porţi, se bat între ei, urlă, ne ameninţă că ne dau şi nouă virusul. Ne este teamă. Se plimbă liberi pe străzi şi prin magazine, fără să aibă nicio remuşcare, fără să le pese de consecinţe, de ce aud la televizor, ca noi toţi.

Şi dacă primesc amenzi, ce dacă? Oricum nu le plătesc. Au zeci de amenzi neplătite, mulţi dintre ei. Şi se eschivează că nu au de unde. Şi nimeni nu are ce să le facă. Că n-au proprietăţi pe numele lor. Mergeţi la Primărie şi vedeţi dacă ce vă spunem noi este sau nu adevărat. Pentru ei singura soluţie ar fi puşcăria, fiindcă izolarea nu o respectă oricum niciunul”, susţin localnicii.

Că romii reveniți în comună nu respectă măsurile impuse s-a văzut și cu ocazia controlului de joi, 19 martie, când mulţi dintre cei vizaţi au ieşit pe străzi, curioşi să vadă ce se întâmplă şi să facă mișto de reprezentanţii instituţiilor de control, în ciuda insistenţelor cu care erau rugaţi să se întoarcă pe proprietăţile lor. 

”Dumneavoastră nici măcar nu aveţi forţe de ordine, precum austriecii. Păi când ăia ne-au pus pistoalele la frunte, n-am mai spus unul pâs!”, au spus romii râzând.

Nici unul nu a fost sancţionat pentru nerespectarea măsurii privind izolarea la domiciliu şi nici unul nu a fost carantinat.

De altfel, nimeni nu a recunoscut că nu respectă legislaţia. În schimb, s-au plâns că nu au ce mânca şi au declarat că aşteaptă ca autorităţile să se ocupe de nevoile lor.

”Nu sunt bine. N-am ce mânca, n-am ce bea. Cumnatul meu, spre exemplu, e la Argeş şi primarul s-a dus la el acasă cu de toate, fără să i se ceară. Să ne aducă şi nouă dezinfectanţi, spirt, mălai, săpun, făină”, au spus romii unui reporter al Televiziunii Vâlcea 1, prezent la acţiune. 

”Încercăm să-i conştientizăm pe aceşti conaţionali ai noştri. De duminică (15 martie - n.r.) plouă cu sezizări de la ceilalţi săteni, că se duc la magazine, acolo încep să se comporte în stilul caracteristic, se plimbă pe stradă...

Ceilalţi sunt disperaţi că nu pot să meargă să-şi ia pâine, alimente, trebuie să treacă printre ei, ca să-şi cumpere o pâine. Am trimis adresă la Poliţie, la Jandarmerie, să ne sprijine pentru a putea să mergem printre ei.

Primii au venit cei din Suedia, de la cerşit. Am sunat la DSP încă de duminică, dar abia după 9.00 seara se puteau face controale, după ce intra în vigoare şi ordinul privind zonele afectate de coronavirus...”, a declarat primarul Gheorghe Gângu, pentru cotidianul Adevărul

”Cât despre ce aşteptări au ei de la autorităţi, nu înţeleg că nu există reglementare în acest sens. Ei cred că dacă se uită la televizor, toată lumea va trăi că le dăm noi de mâncare. În primul rând nu avem fonduri şi nici nu au fost alocate fonduri pentru aşa ceva.

Ce nu vor ei să înţeleagă este faptul că în astfel de situaţii, trebuie să se facă o cerere către Primărie şi un reprezentant de-al nostru poate cel mult să-i ajute cu cumpărăturile. Adică în loc să iasă ei pe străzi, se duce cineva, ia lista cu ce trebuie cumpărat şi banii, şi face cumpărături în numele lor.

Ei au stilul binecunoscut, se aşteaptă ca statul să facă totul pentru ei, că aşa au fost obişnuiţi, să primească ajutoare sociale şi să nu facă nimic. Este imposibil. Dacă aţi văzut, ei stau cu băutura în mână...”, mai declară primarul.

Primarul Gheorghe Gângu recunoaşte că este foarte greu de stabilit numărul exact al comunităţii rome, din cauza disensiunilor existente între ”rudari şi ţigani” şi a faptului că ”rudarii nu recunosc că sunt romi, în timp ce ţiganii se declară romi”. 

Satul Lunca din Bujoreni numără în jur de 1.000 de persoane, ”cei mai mulţi de naţionalitate romă”. Un singur rom întors din străinătate a profitat de prezenţa instituţiilor de control pentru a acuza că nu se simte bine. A fost transportat la spital, cu izoleta, dar s-a întors acasă după câteva ore. 

Localnicii şi autorităţile se tem acum pentru că în zonă există un risc masiv de îmbolnăvire în masă cu coronavirus.

SHARE