Românul care a picat examenul, la stat, deși știa toate răspunsurile

04 Apr 2019 | scris de Camelia Dobrescu

Povestea e ca la noi, românii descurcăreți și are aspecte dramatice, stați pe aproape! Concret, este vorba de un tip care se dorea funcționar public la Casa de Pensii Suceava... După ce-a pus el mâna pe ditamai teancul de legi, le-a buchisit, murmurând încetișor din buze, a realizat că singurul lucru ce-i rămâne după toceală prin cap e doar dorința, și că posibilitatea de-a ajunge vreodată să aibă și putința e la fel de departe ca și bosonul lui Higgs.

  • Românul care a picat examenul, la stat, deși știa toate răspunsurile

Ce face românul atunci când vrea dar nu poate? Răspunsul e unul singur: dă șpagă! Valoare: 4.000 lei.

Evident sfânta șpagă s-a dovedit a fi soluția salvatoare și de această dată, motivată de lăcomia de bani, șefa Casei de Pensii Suceava, Camelia Chitul, i-a cerut directorului executiv al instituției, Bogdan Mihai Alupoaie, și președintele comisiei de examinare, răspunsurile la cele cinci întrebări ce despărțeau un om obișnuit de statutul de funcționar public.

Înarmat cu cele cinci răspunsuri, candidatul ideal a pornit cu încredere către sala de examinare, de unde avea să se întoarcă consilier, clasa I, gradul profesional principal la Compartimentul Pensii Internaţionale din cadrul Direcţiei Stabiliri şi Plăţi Prestaţii.

Era 9 noiembrie 2016, zi cu ghinion, cel puțin pentru el, fiindcă deși știa răspunsurile, n-a fost în stare să le pună corect pe hârtie!

Un dram de noroc rămăsese totuși, pentru niciunul dintre contracanditați promovase examenul scris, drept pentru care CJP Suceava a scos din nou postul la concurs. 

Pe 18 ianuarie 2017, zi mare în calendar, neghiobul candidat a reușit să exprime corect în scris răspunsul la cele cinci întrebări, evident, după ce fusese informat din nou de tematica examenului.

DNA a aflat de întâmplare și șefei Casei de Pensii Suceava, Camelia Chitul, i s-a întocmit dosar penal pentru "instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în formă continuată".

Camelia Chitul și-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor DNA, drept pentru care a fost gratulată cu doar o condamnare la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare.

Elementul de-a dreptul surprinzător în această situație este că deși procurorii DNA Suceava au demonstrat că respectivul concursul a fost măsluit, persoana care a obţinut funcţia respectivă, al cărei nume n-a fost făcut public în cadrul anchetei, continuă să lucreze  la CJP Suceava, ca funcționar public!!!

Câți dintr-aștia n-or fi stând cuminți pe scaun și încasându-și cu dedicație salariu, fără să aibă habar de nimic din ceea ce-ar trebui să facă. Se mai miră cineva că în România lucrurile merg prost?!
 

SHARE