Românul condamnat la 99 de ani de închisoare, eliberat după 22: «Să ucizi e ca mersul pe bicicletă»

25 Mai 2020 | scris de Camelia Dobrescu

Marius Csampar s-a făcut remarcat prin faptul că este singurul român condamnat la 99 de ani de închisoare. El a fost eliberat după ce a executat doar 22 de ani din pedeapsă, pentru bună purtare.

  • Românul condamnat la 99 de ani de închisoare, eliberat după 22: «Să ucizi e ca mersul pe bicicletă»

Potrivit motivării sentinţei Tribunalului Mehedinţi, care a admis favorabil a treia cerere de eliberare, Csampar merită să iasă din puşcărie pentru că a fost recompensat de 20 de ori cu suplimentarea drepturilor şi de 16 ori cu ridicarea măsurii disciplinare aplicate anterior. A participat la programe educative şi a obţinut 139 de zile-câştig ca urmare a muncii prestate. 

Întrebarea care se naște este dacă cei 22 de ani de recluziune au reușit să transforme un criminal în serie într-o persoană capabilă să discearnă și să activeze normal în societate...

Marius Csampar, în puşcării i se spune ”Pisica neagră”. Are în ”palmares” şase crime, peste 200 de tâhării şi furturi ”fără număr”. Este singurul român condamnat la 99 ani de închisoare și a fost eliberat săptămâna trecută după ce a executat 22 de ani din pedeapsă.

”Primul furt l-am făcut la 8 ani, de la o tutungerie. A fost de plăcere! Nimeni nu se naşte asasin. Devii pe parcurs. Crima e cea mai uşoară faptă. Adică e ca şi ţigara, ca mersul pe bicicletă. Dacă ai băgat o dată ţigara în gură, te înveţi!

Eu eram cât se poate de lucid şi cât se poate de ordonat. Eu nu am fost genul de om care să mă sperii: am realizat ce am făcut, am vrut să fac ce am făcut”, spunea Marius Csampar într-un interviu dat în 2014 pentru acasatv.ro.

Între 1994 şi 1997, Marius Csampar a ucis şase persoane. Avea doar 22 de ani când a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Prima crimă a comis-o la 16 ani. Era 1993, decembrie, şi el venise l-a furat cu încă 3-4 inişi. Proprietara casei i-a suprins, iar Csampar a acţionat.

”Am lovit-o cu pumnii şi a căzut. Nu a mai mişcat. Am luat din casă ceva electronice şi bijuterii. Dacă mai stăteam găseam şi banii că ştiam că-i avea. Dar am auzit larmă pe afară şi am fugit”, îşi povesteşte Csampar prima crimă.

În iunie 1994 a urmat altă victimă căreia i-a crăpat capul, era un prieten, Mitică, tovarăș de fărădelegi, care l-a şantajat că se duce la poliţie să-l toarne pentru spargerea unei consignaţii.

”L-am văzut la o terasă, se uita la un meci. Când m-a văzut a început să tremure. Eu ca să-i câştig încrederea i-am dat de băut. Când am considerat că a prins puţină încredere în mine l-am atras în Parcul Titan, la loc întunecos. Am început să-l bat, l-am tranşat cu cuţitul. La cap i-am dat un şut şi s-a dus în Lacul IOR, iar corpul a ajuns în canal”, îşi aducea aminte Csampar într-un interviu din 2012 dat jurnalistei Mirela Ceanu la OTV. 

După o lună şi jumătate, în Sinteşti, a vrut să tâlhărească un bătrân care vindea ţuică şi vin. A înfipt în el o ţepuşă care se foloseşte la prins peşte.

Csampar, stârnit de mirosul sângelui, părea să devină de neoprit. În 1995 a urmat alt prieten care voia să-l toarne. Au fost împreună şi au atacat în noaptea de Revelion o femeie care îl găzduise cândva şi care acum vindea alcool.

Din nou tâlhăria s-a terminat prost, iar pe Csampar l-a deranjat că existau martori. A făcut ce ştia mai bine: a atacat bărbatul şi l-a hăcuit cu un cuţit. Corpul victimei a fost găsit abandonat în ruinele cinematografului Feroviarul din zona Gării de Nord. 

A şasea victimă a fost tot un prieten care l-a enervat. L-a ucis şi l-a aruncat într-un canal de termoficare din stadionul Olimpia. Aici strângea lucrurile adunate din furat, au afirmat apoi poliţiştii.

Boschetarul i-a contestat autoritatea, iar Csampar l-a ucis în timp ce dormea. L-a tăiat de 36 de ori, au povestit apoi poliţiştii. În doar patru ani avea să ucidă nu mai puţin de şase persoane.

Este bănuit şi de alte cazuri rămase cu autor necunoscut. De când se află după gratii, de 22 de ani, a fost vizitat o singură dată, de unul dintre fraţi. 

SHARE