Raed Arafat: “Nu am trecut inca hop-ul. Nu putem sa ne relaxam”

11 Apr 2020

Secretarul de Stat Raed Arafat a fost invitat astazi, 11 aprilie, in emisiunea online a lui Marius Tuca, unde a raspuns unei serii de intrebari puse de realizator, inclusiv in privinta celor intamplate la Cluj, cu 2000 de oameni care s-au inghesuit sa plece la cules de sparanghel in Germania Totodata, Arafat a precizat ca masurile de nu se vor relaxa pana nu se vor inregistra scaderea numarului de bolnavi de CoVid 19.

  • Raed Arafat: “Nu am trecut inca hop-ul. Nu putem sa ne relaxam”

Despre cei 2000 de oameni care au plecat din Cluj

“Daca s-ar organiza corect plecarea, nimeni n-ar avea nimic impotriva sa plece. Doar ca trebuie respectate regulile. A fost, la Cluj, o problema de organizare. Tara care ii cheama isi asuma aspectul cu covid-ul, important pentru noi este sa se respecte toate regulile de distantare sociala. E nevoie de organizare riguroasa, eu nu le-as interzice”, a spus Raed Arafat, in emisiunea lui Marius Tuca.

“Oamenii care au plecat nu au fost testati, cu exceptia celor care au fost in carantina. Totodata, testul poate e bun acum, dar peste trei zile poti fi pozitiv si asimptomatic. Vom ajunge sa invatam sa convietuim cu acest virus. Nu o sa poti sa te izolezi o viata intreaga, doar ca acum nu e momentul sa relaxam inca regulile. Sa nu uitam ca in Germania exista land-uri si decizii diferite. Nu stiu de ce ei au luat decizia aceasta de a chema oameni in numar asa mare.

Discutiile privind trimiterea fortei de munca in alte state au avut loc la nivel diplomatic, la nivel de ambasade. S-a acceptat plecarea lor, pentru ca oamenii de decizie s-au gandit ca in contextul in care economia are de suferit, ar fi o solutie ca romanii sa mearga sa munceasca acolo unde este nevoie. S-a gresit foarte tare cu organizarea, adunarea celor 2000 de oameni care au stat gramada. Decizia a fost luata de un comitet intreg, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, nu de o persoana.

Daca oamenii sunt depistati pozitiv, intra in responsabilitatea tarii unde se duc sa ii trateze”, a continuat Secretarul de Stat.

Despre cresterea numarului de infectari

“Azi sunt inregistrate 500 de cazuri, avem un varf, trebuie sa tinem cont si de faptul ca testam mai mult. Masurile care au fost luate si care impun izolarea, daca la inceput au fost respectate, acum unii nu prea le respecta. Unii zic ca merg intr-un loc si merg in altul, completeaza declaratia in bataie de joc”, a declarat Raed Arafat.

“Inca n-am trecut hop-ul. Nu putem sa ne relaxam. Nu stiu daca nu vom ajunge la un numar mare de cazuri de terapie intensiva. Relaxam regulile cand trecem de varf si se inregistreaza o scadere a numarului de cazuri, nu ne trebuie o noua explozie, care sa ne duca la masuri si mai drastice.

Pana acum, analizele arata un varf in luna aprilie dupa Pasti, intre 22 si 25 aprilie. Asta depinde insa de modul in care ne comportam”.

Despre regulile de Pasti

“Este important sa nu mergeti cu copiii la bunici. Ramaneti acasa, nu luati in deradere regulile, este vorba de protectia oamenilor in varsta, care sunt foarte vulnerabili. Nu vizite, nu interactiune, respectati recomandarile si stati acasa, de aceasta data, de Pasti! Va puteti vedea prin Facetime sau Skype anul acesta. Intr-o zi daca se incalca regulile, se inregistreaza zeci de cazuri de imbolnaviri”, a declarat doctorul.

Despre alte ordonante militare

“Necesitatea prelungirii starii de urgenta este data de faptul ca trebuie sa continuam masurile luate in urma cu o luna. Daca renuntam la starea de urgenta, inseamna ca dai un semn de relaxare si nu e cazul inca, dupa cum spuneam, n-am trecut inca hopul. Totul depinde de cooperarea cetatenilor, de impactul virusului in urmatoarea perioada.”, a spus Raed Arafat, in emisiunea lui Marius Tuca.

Testarea

“Testarea a crescut, s-a ocupat un coleg de la Ministerul Sanatatii de asta. In urmatoarea perioada vom avea noi modalitati de testare mai rapide si mai sigure. Am avut o capacitate mica de testare, este adevarat”, a mai spus el.

SHARE