PSD, hotărât să emită o ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere. Sursele nu s-au pus de acord, decembrie 2018 sau în ianuarie 2019?

29 Noi 2018 | scris de Monica Nistor

Potrivit unor informații prezentate de Digi24, citând surse din cadrul dezbaterii avute la cea mai recentă ședință a liderilor coaliției de guvernare, PSD a decis să emită o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere în luna ianuarie 2019, atunci când România va prelua președinția Consiliului UE.

  • PSD, hotărât să emită o ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere. Sursele nu s-au pus de acord, decembrie 2018 sau în ianuarie 2019?

Conform sursei citate, OUG ar urma să fie adoptată fără transparență, textul nu va fi pus în dezbatere public, și va fi asumată de PSD.

Inițial, termenul final pentru adoptarea aministiei și grațierii ar fi fost finalul anului 2018.

Potrivit informațiilor Digi24, Dragnea ar fi declarat că cel care s-a opus acestui proiect până acum a fost Paul Stănescu, care a demisionat de curând din Guvern.

Mai mult, Dragnea l-ar fi acuzat pe Tudorel Toader că nu a făcut nimic în această privinţă. Şeful PSD spunea că dacă în săptămânile următoare Tudorel Toader nu va prezenta un proiect privind amnistia şi gratierea, atunci va cere CEx PSD să ia o decizie. 

În acest context, ieri seară, a avut loc o întâlnire între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, care a durat circa o oră în care cei doi au discutat și stabilit detaliile necesare emiterii ordonanței despre amnistie şi graţiere.

Pe de altă parte, cotidianul Adevărul anunță că sursele sale îl informează că proiectul ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea este aproape finalizat şi va fi adoptat în ultima şedinţă de Guvern de dinaintea Crăciunului.

În acest sens, până în momentul respectiv, Liviu Dragnea ar urma să stabilească limita pedepselor. Iniţial, urmau să fie graţiate pedepsele mai mici de cinci ani, chiar şi pentru fapte de corupţie, însă Dragnea ar vrea să ridice limita la 8 ani, ca să scape şi Darius Vâlcov

Potrivit surselor citate, proiectul va fi iniţiat de ministrul de Interne Carmen Dan, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să-şi asume amnistia şi graţierea, în ciuda insistenţelor lui Liviu Dragnea. De textul ordonanţei se va ocupa Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de oameni.

Premierul Viorica Dăncilă a încercat să se opună, însă nu poate trece peste cuvântul lui Liviu Dragnea, mai ales că a rămas fără principalul său susţinător în Guvern - Paul Stănescu. 

Conform planului PSD, ordonanţa urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de dinaintea sărbătorilor (19 sau 20 decembrie), perioadă în care foarte mulţi bucureşteni pleacă în vacanţă, deci riscul unor proteste masive ar fi scăzut.

Dacă textul va fi adoptat, Liviu Dragnea scapă de puşcărie şi rămâne cu cazierul curat. Problema e Darius Vâlcov, sfetnicul său de încredere, condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanţă. Dacă ordonanţa ar prevede graţierea pedepselor  de până la 8 ani, vor scăpa de puşcărie mii de infractori foarte periculoşi. În acest moment, juriştii PSD – Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae - caută o soluţie ca să-l salveze de închisoare pe Vâlcov, susţin surse din conducerea PSD.

În această idee, este de presupus fie că informațiile Digi24 și Adevărul au acoperire, și asta urmează a se confirma în prima lună a anului viitor, fie că, nefiind pentru prima dată în care anunță iminența emiterii unei ordonanțe privind amnistia și grațierea, să încerce să agite apele printre cei nemulțumiți, pentru a spori numărul protestatarilor ce voi ieși în stradă de 1 decembrie...

SHARE