Prof. dr. Hendrik Streeck: “Sunt convins ca nu vom scapa de SARS-COV-2”

08 Mai 2020

Profesor doctor Hendrik Streeck este directorul Institutului de Cercetare HIV, preda virusologia la Universitatea din Bonn,  si, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, conduce un studiu asupra CoVid 19, in orasul german cel mai afectat de boala. El a ales 500 de familii (aproximativ 1000 de bolnavi), carora le-a luat analize, le-a studiat simptomele si comportamentul de-a lungul perioadei in care au fost bolnavi.

  • Prof. dr. Hendrik Streeck: “Sunt convins ca nu vom scapa de SARS-COV-2”

Concluziile sale sunt urmatoarele: Streeck  crede ca masurile de izolare a populatiei au fost luate prea devreme, in sensul ca specialistii nu au avut timp sa analizeze daca doar respectarea masurile de igiena si distantarea fizica pot incetini raspandirea bolii.

Profesorul pune un accent deosebit pe încărcătura virală la care bolnavul este expus inițial ca un factor determinant al infecției grave, adica de unde si cum cetateanul a luat boala. Cele mai raspandite si grave imbolnaviri sunt cand individul participa la evenimente care au loc in suprafete inchise, unde circulatia aerului se face prost, iar participantii danseaza, canta, striga si se imbratiseaza.

Aceasta înseamnă că, în opinia profesorului Streeck, o abordare mai potrivita a acestui virus, pana la descoperirea unui vaccin (despre care Streeck nu este sigur că va aparea), ar fi masurile stricte de igiena si acea distantare de alti oameni, care ar conduce la scaderea numarului de imbolnaviri.

“Sunt convins că nu vom scăpa de SARS-COV-2, deci va deveni un virus endemic - ceea ce înseamnă că va trebui sa ne obisnuim cu prezenta lui, iar specialistii sa lupte pentru gasirea unor masuri care sa limiteze numarul deceselor provocate de coronavirus”, a spus profesorul Hendrik Streeck.

SHARE