Procurorii turci ancheteaza mai multi scriitori, incluzand-o pe Elif Shafak

31 Mai 2019

Procurorii turci ii investigheaza pe scriitorii de ficțiune, incluzandu-o pe celebra scriitoare Elif Shafak, in ale căror opere sunt abordate subiecte dificile, cum ar fi abuzul asupra copiilor și violența sexuală, relateaza The Guardian.

  • Procurorii turci ancheteaza mai multi scriitori, incluzand-o pe Elif Shafak

După ce o pagină a unui roman de Abdullah Șevki a fost împărtășită pe Twitter la începutul acestei săptămâni, Ministerul turc al Culturii și Turismului a declarat că a depus o plângere penală împotriva scriitorului.

Potrivit platformei de știri turcești Ahval, pasajul conținea o relatare în premieră a unui atac sexual asupra unui copil de catre un pedofil. Ahval scrie ca este depusa, de asemenea, si o plângere a procuraturii, prin care se cere guvernului să interzică cartea și să îi perceapă autorului și editorului "abuzul asupra copilului și incitarea la acte criminale". Șevki și editorul său au fost ulterior reținuți.

Apoi, internautii turci au semnalat si alte scriituri de acest gen, apartinand lui Elif Shafak și romancierului Ayșe Kulin, pe care le-au împărtășit pe retelele de socializare.

Shafak a spus că a primit mii de mesaje abuzive în ultimele două zile și că procurorul a cerut să-i examineze românele - în special The Gaze, care a fost publicat în 1999, și Cele trei fiice ale Evei din 2016.

"Vor sa investigheze orice paragraf, fraza, cuvant despre abuzul sexual asupra copiilor în literatura turcă ", a spus Shafak. "Cu asta se ocupa acum. Și, desigur, ironia este că este o țară în care avem un număr in crestere de cazuri de violență sexuală împotriva femeilor și a copiilor. Instanțele turcești nu iau măsuri, legile nu au fost schimbate. Așadar, într-o țară în care trebuie să ia măsuri urgente pentru a face față violenței sexuale, ei acuza scriitorii. Este cea mai mare tragedie. A devenit o vânătoare de vrăjitoare”, a mai declarat scriitoarea.

În 2006, Shafak a fost judecata și achitata pentru "insulte aduse statului turc", după ce procurorii au luat-o in vizor pentru un personaj din romanul său Bastarda Instanbulului, care facea referire la masacrarea armenilor în primul război mondial, catalogandu-l drept genocid.

"Toată viața pe care am luptat-o ​​pentru drepturile femeilor, drepturile copiilor, drepturile minorităților, pentru mine acest fel de acuzație este complet neîntemeiată. Și, de asemenea, înseamnă că scriitorilor le-a fost interzisa libertatea de exprimare".

Potrivit editorului ei din Turcia, Dogan Kitap, “Shafak a scris pentru femei, copii și drepturile minorităților".

"Probleme precum hărțuirea sexuală și incestul sunt răni sociale", a spus Kitap. "Și, desigur, literatura este despre rănile sociale. Elif Shafak este unul dintre cei mai buni autori turci care vorbesc despre victime și despre persoanele rănite. Cărțile ei sunt daruri nu numai pentru noi, ci pentru literatura mondială. "

Turcia are una dintre cele mai mari rate de căsătorie în Europa, potrivit organizației de căsătorie anti-copil Girls Not Brides. Se estimează că 15% dintre fete sunt căsătorite înainte de vârsta de 18 ani și 1% sunt căsătorite înainte de 15 ani.

Potrivit lui Shafak, probleme similare există și în alte țări din Orientul Mijlociu.

"Avem nevoie de o mișcare puternică a femeilor și de conștientizarea genului", a spus ea. "Literatura poate juca un rol important în această conversație. Dar acum sunt atacati scriitorii. "

SHARE