Pacient cu simptome ușoare, externat la cerere, după o săptămână, aproape în comă la Terapie Intensivă

13 Iul 2020 | scris de Anca Koller

Pacienții cu simptome ușoare de COVID-19, dar care se externează pe propria răspundere, ignorând recomandarea medicală, se expun unui pericol uriaș și îi pun în pericol și pe medici, spune Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat.

  • Pacient cu simptome ușoare, externat la cerere, după o săptămână, aproape în comă la Terapie Intensivă

Raed Arafat a declarat că, luni după-amiază, un echipaj mobil de terapie intensivă a fost chemat pentru a salva un pacient în stare foarte gravă, aproape în comă, care s-a externat pe semnătură de la spitalul Colentina în urmă cu o săptămână. 

”Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee, cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”, a spus Raed Arafat, în comisia juridică a Senatului, unde se dezbate la această oră legea carantinei și izolării.

”Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că aceasta se agravează, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a mai spus secretarul de stat.

Arafat a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform căruia peste 50% din infecţiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

”Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital...

Dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie.

Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a mai spus Arafat.

SHARE