Mircea Badea: “Sunt distrus. Pur si simplu nu mai pot”

23 Ian 2020

Invitatul de astăzi, al celei mai noi emisiuni marca Evenimentul Zilei, „Dosare de Presă”, este Mircea Badea. Realizatorul interviului online este reputatul jurnalist Mirel Curea, care a precizat ca, in noul show, vor fi invitati jurnalisti, intrebarile fiind din domenii diferite, fara ca mondenul sa fie parte dominanta, asa cum se intampla la alte publicatii.

  • Mircea Badea: “Sunt distrus. Pur si simplu nu mai pot”

Despre primul job

Putina lume stie ca, student fiind la Matematica, Mircea Badea s-a angajat portar la o firma de schimb valutar. 

“Eram student la matematica, muream de foame, asa ca m-am angajat, pe langa Eva, pe Magheru, portar la o casa de schimb valutar. Mama era disperata. M-am dus la radio total pentru ca mama era prietena din facultate cu regretata Jeana Gheorghiu. Era pe Iuliu Maniu redactia radioului. M-a trimis pe teren sa fac o relatare la liber, am scris despre alba – neagra, a ras lumea, le-a placut, m-au angajat. M-a dat Nistorescu afara peste un an, nu stiu de ce, si l-am abordat pe Mihai Tatulici intr-o parcare, auzisem de Tele7abc. A treia zis eram pe post, prezentam “bursa locurilor de munca”. Acolo am cunoscut-o pe Teo, care facea o emisiune la Radio 2M Plus. Am intrat pe post drept coprezentator al ei. 

Despre Oreste

Legatura de prietenie cu Oreste, care parea indestructibila, s-a rupt total, din motive pe care Badea prefera sa le tina sub tacere. “Eu nu-I pronunt numele niciodata, ca stiu ca asa ii fac un bine. Am tinut unul la altul. N-am nimic de spus mai mult. Eu, in ecuatia mea personala, l-am condamnat la moarte. Asta in lumea mea. Pentru mine, el nu mai exista”.

Despre Kovesi si intalnirea cu ea

A fost ofertat de Codruta Kovesi sa lucreze la departamentul de Comunicare, la Parchetul General. Intalnirea cu ea a fost placuta, isi reaminteste interlocutorul lui Mirel Curea. 

“Kovesi lucra la Parchetul General si adjunct ii era Robert Cazanciuc. Dansul m-a sunat, mi-a propus o intalnire, am raspuns bine-bine, am anuntat la directiune la Antena 3, nu stiam de ce ma cheama, am zis ca o sa ma intalnesc cu doamna Kovesi. Ne-am vazut la o terasa, cu ea si cu Robert Cazanciuc, langa hotelul lui Cocos, catre Casin. Am stat vreo ora jumate, erau simpatici, haiosi, n-a fost nimic sovietic, a fost o discutie, daca vreti, cam de dreapta. Mi-au zis ca vor sa lucrez cu ei, sa fiu la Comunicare, eu imi spuneam in minte ca sigur sunt la camera ascunsa, m-am gandit ca o sa iasa una cu un tort cu lumari aprinse dintr-un boschet.

Kovesi n-avea inca statutul si statura din ultimii ani. Nu am simtit nicio clipa vreo fibra totalitara, autocrata. Le-am dat argumente ca nu as vrea totusi, le-am zis ca la televiziune castig niste bani, ei au zis ca vor “gasi formule”. 

Totusi, este ceva ce nu-mi explic. In celebrul proces pe care l-a castigat desigur, a dat in judecata tot platoul, chiar si pe cei care nu vorbisera, Radu Tudor spre exemplu n-a scos niciun cuvant. Savaliuc nici nu fusese la emisiune. Dar, culmea, pe mine nu m-a dat in judecata. M-am simtit jignit! – rade, n.red. “

Despre depresie

 

Mircea Badea a spus de mai multe ori ca este peste masura de obosit si satul de ce se intampla, ca este intr-o depresie pe care nu are timp sa o trateze.

“Foarte probabil ca, daca n-as fi in televiziune, nici n-as deschide televizorul. Doua emisiuni in direct pe zi fac, asta inseamna o uzura pe care nu pot sa o explic. Oamenii nu inteleg asta, ca n-au cum, nici macar cei apropiati. Sunt distrus pe interior. Nu pot lasa motoarele mai jos, pentru ca, daca nu esti rentabil, daca nu produci profit, te da afara. Am schimbat paradigma, nu vreau sa traiesc cu senzatia ca indirect pun in pericol niste oameni la care tin. 

O chestie buna care ti se intampla buna dupa atatia zeci de ani este ca ai experienta, pot face direct indiferent cand, chiar si daca ma trezesti din somn. Dar resursele s-au epuizat de mult timp, sunt distrus. Pur si simplu nu mai pot. 

Nu mi-ar mai placea sa fac nicio emisiune, as vrea sa ies la pensie, sa stau intr-o padure si sa nu vad oameni. Dar ma uit la ala mic care imi cere sa “prestez” si prestez.

Despre defecte

“Sunt exagerat de prost. Ma mir ca mai sunt in viata, dupa cate tampenii am facut. Si, cum sa zic, inca se joaca. Pentru ca nepermis de multe ori am evaluat gresit lucruri, oameni, situatii. Am evaluat catastrofal. Sunt impacat cu situatia, ce sa fac”, a declarat Mircea Badea pentru Evenimentul Zilei, la emisiunea online "Dosare de Presa".

SHARE