Ministrul Culturii, despre Eminescu: 'Cel mai mare poet CARE l-a dat România' - video

14 Ian 2019

"Ca român, ca și cadru didactic”, ministrul Culturii, Daniel Breaz a vorbit la Digi24 despre ce reprezintă pentru el poetul Mihai Eminescu, dar, după cum era de așteptat, exprimarea demnitarului, care este licențiat în matematică, a lăsat de dorit.

  • Ministrul Culturii, despre Eminescu: 'Cel mai mare poet CARE l-a dat România' - video

”Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca și cadru didactic....eu consider, așa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România, cel puțin până în momentul de față (corect ”pe care l-a dat” - N.R.). O operă extraordinară”, a spus ministrul Culturii, Daniel Breaz, la Digi 24.

Deși probabil era avizat de faptul că fusese invitat pentru a discuta pe tema aniversării lui Eminescu, Daniel Breaz s-a arătat iritat atunci când a fost întrebat dacă are în minte niște versuri ale poetului și dacă le poate recita, amestecând în discursul său și mai multe cacofonii.

Daniel Breaz: Una dintre poeziile care cred că este în mintea fiecărui român e Luceafărul. Bine, nu toată, că nu știu câți dintre români pot să reproducă această poezie. Este extrem de lungă. Cred că câteva versuri din Luceafărul există în mintea fiecărui român.

Cosmin Prelipceanu: Și cu ce semnificație? Dacă ne și spuneți versurile...

Daniel Breaz: Acum ce facem aici? Suntem la o oră de română, în care să fac comentariul literar al versurilor?

Cosmin Prelipceanu: V-am spus că vrem să ajungem la Daniel Breaz omul.

Daniel Breaz: Da, îmi place să citesc, îmi place să citesc poezie, îmi place să citesc și un roman bun, dar niciodată nu am fost omul care să facă comentarii literare.

Cosmin Prelipceanu: Ne spuneți câteva versuri din Eminescu? Importante pentru dumneavoastră.

Daniel Breaz: Pot să vă spun un singur vers. Suntem aici la o oră de limba română sau la un examen de bacalaureat? Pot să spun un vers, atâta vreau să spun, ca să vă satisfac și dumneavoastră plăcerea sau dorința de a vedea dacă cunosc un singur vers: Cobori în jos, luceafăr blând.

De ce mama naibii or accepta unii să apară în posturi care nu-i reprezintă, cum ar fi un matematician, la cultură, e greu de spus...

SHARE