Mii de bugetari nu si-au luat salariul astazi/ Dancila, speriata de perspectiva ca angajatii Internelor raman fara leafa

10 Sep 2019

Angajatii din ministerele Mediului, Energiei si al Relatiei cu Parlamantul nu si-au luat banii astazi. Urmeaza, din 12 septembrie,  Ministerul de Interne si, din 16 septembrie, Ministerul Educatiei, conduse de interimari, carora le va expira mandatul. 

  • Mii de bugetari nu si-au luat salariul astazi/ Dancila, speriata de perspectiva ca angajatii Internelor raman fara leafa

Motivul este hotararea presedintelui Iohannis de a nu numi in functie ministrii interimari propusi de PSD, odata ce ALDE s-a retras de la guvernare, care a declarat ca aceasta situatie este declansata de actuala guvernare: “Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari”, a declarat el. 

Pe de alta parte, in ciuda asigurarilor Vioricai Dancila ca “niciun roman nu trebuie sa se teama” de situatia creata, tocmai asistam la o criza reala, deoarece ministrul este principalul ordonator de credite in institutia pe care o conduce, iar absenta lui duce automat la neplata salariilor.

Şeful Executivului a spus luni că „pentru deblocarea acestei situaţii vom adopta o Hotărâre a Guvernului prin care vom transfera de la Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă, în sensul situaţiilor excepţionale, aşa cum prevede legea”. 

Prin aceasta procedura, se asteapta emiterea unei OUG miercuri, pentru a numi ordonatori de credite la ministerele ramase fara conducere.

Sursele noastre spun ca Dancila poate ar fi amanat pentru mai multa vreme aceasta situatie, dar perspectiva ca politistii, jandarmii, angajatii ISU, politistii de frontiera ar ramane neplatiti reprezinta un nou prilej de revolta privind incompatibilitatea Guvernului de a gestiona situatiile de criza. Deocamdata, salariile care trebuiau incasate astazi de lucratorii ministerului si agentiilor de mediu nu au fost date. 

Doar in agentiile legate de ministerul Mediului lucreaza in jur de 4000 de angajati (Agentia Nationala de Mediu, 42 de Agentii Judetene, Garda Nationala de Mediu si comisariatele ei judetene, Agentia Nationala de Arii Protejate si Administratia Nationala de Meteorologie).

SHARE