Microbiolog rus: ‘Specialistii din laboratoarele din Wuhan au facut lucruri absolut nebunesti pentru a manipula coronavirusul sa infecteze populatia'

24 Apr 2020

Despre aparitia noului coronavirus, parerile specialistilor din diverse tari nu coincid: o parte dintre ei sustin ca nu este creat in laborator, in timp ce altii spun ca este vorba de un virus modificat de om, astfel incat sa imbolnaveasca populatia. Aceasta ultima opinie este sustinuta si de un specialist in microbiologie celebru in Rusia, profesorul doctor Petr Chumakov, informeaza The Sun. Opinia sa a fost preluata de publicatii celebre din intreaga lume.

  • Microbiolog rus: ‘Specialistii din laboratoarele din Wuhan au facut lucruri absolut nebunesti pentru a manipula coronavirusul sa infecteze populatia'

Profesorul Chumakov, cercetător șef la Institutul de Biologie Moleculară Engelhardt din Moscova, a declarat: „În China, oamenii de știință de la laboratorul Wuhan sunt implicați activ, de peste zece ani,  în dezvoltarea diferitelor variante de coronavirus. Au făcut lucruri absolut nebunești, după părerea mea, cum ar fi de exemplu, inserții în genom, care au dat virusului capacitatea de a infecta celulele umane. Acum toate acestea au fost analizate.

Mecanismul posibilei creări a coronavirusului iese la iveala încet.”

El a declarat ziarului Moskovsky Komsomolets: „Există mai multe inserții, adică substituții ale secvenței naturale a genomului, ceea ce i-a conferit proprietăți speciale. Este interesant faptul că si chinezii, dar și americanii care au lucrat cu ei și-au publicat toate lucrările în presa științifică”.

„Nu inteleg de ce alti specialisti au dubii privind crearea coronavirusului in laborator. Cred că, la un moment dat, va fi inițiată o anchetă si, in urma rezultatelor ei, vor fi dezvoltate noi reguli care reglementează activitatea cu genomii unor astfel de viruși periculoși.

Chumakov a adaugat ca, probabil, oamenii de știință chinezi au creat „variante ale virusului… fără rea intentie, vizând posibil un vaccin contra HIV. “Nimeni nu poate exclude insa ipoteza exclude că, în spatele oamenilor de știință, stăteau lideri care dirijau acțiunile într-o altă direcție de care aveau nevoie.”

SHARE