Medicii din Timisoara au schimbat tratamentul pentru bolnavii de CoVid 19. Dr. Musta: "S-a neglijat o componenta"

24 Apr 2020

Medicii din toata lumea au repetat de nenumarate ori pana acum ca, fiind vorba de un coronavirus nou, pana la descoperirea unui vaccin, trateaza pacientii simptomatic. Nu este asadar de mirare ca, odata cu trecerea timpului, apar noi scheme de tratare a infectatilor cu CoVid 19, si ca medicamente despre care, in urma cu cateva saptamani, pareau a fi eficace, acum sunt inlocuite.

  • Medicii din Timisoara au schimbat tratamentul pentru bolnavii de CoVid 19. Dr. Musta: "S-a neglijat o componenta"

Astfel ca spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara aplică o nouă schemă de tratament pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus. Initiativa apartine sefului sectiei de Boli Infectioase, doctor Virgil Musta, care, dupa participarea la o conferinta internationala in domeniul medical, aplica noi tratamente pacientilor pentru a reduce numarul celor care ajung la Terapie Intensiva, informeaza News.ro.

”Am primit nişte studii din lume, cu discuţii legate de cauza deceselor şi ce s-a mai descoperit şi am participat la conferinţe internaţionale cu specialişti din China, SUA şi Europa. Fiecare transmitea experienţa lui şi studiile pe care le fac. S-a constatat la necropsii, la italieni, că apare o tromboză masivă în mai toate organele. Pornind de la această idee, am implementat acest tratament. S-a neglijat această componentă. Am completat schema anterioară. Noi aveam schema antivirală. De o lună, de când am văzut că este legat de toxine, de riscul de coagulare al vaselor mici la nivelul plămânilor, al creierului, ficatului şi rinichilor, am stabilit o schemă de terapie antivirală şi patogenică. Există două mecanisme: inflamativă masivă, care are consecinţe nefavorabile, şi coagularea precoce, care duce la tromboze ale vaselor mici. Astfel, acum tratamentul se face anticoagulant, antiviral şi antiinflamator”, a explicat, pentru News.ro, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

Noua schemă de tratament este aplicată tuturor suspecţilor şi bolnavilor care ajung la spitalele din Timişoara într-o stare incipientă sau medie a bolii.

”Această schemă încearcă să prevină complicaţiile şi evoluţia severă a bolii. Încercăm să acţionăm precoce ca să nu ajungem la Terapie Intensivă. Asta depinde şi de cât de repde ajunge pacientul la noi. Am creat un protocol pentru spitalele suport. În momentul în care pacienţii sunt suspecţi, aşteaptă investigatia, ARN-ul viral, să se aplice terapia anticoagulantă, să nu se mai piardă timp. Vreau să dezvoltăm această idee şi la nivelul regional. Toată lumea doreşte să lucrăm împreună, colaborăm bine, mă ascultă, vor să înveţe de la noi. Până una-alta, nouă nu prea ne-au ajuns în Terapie, dar încă nu e un studiu făcut. Vom analiza şi acest aspect, pentru că sunt mai mulţi factori. Unii ajung direct la Terapie Intensivă. Acolo nu am apucat să mai dăm tratamentul. Noi aici dăm nişte forme puţin mai simplu de administrat. La Terapie sunt lucruri mai complicate, mai multe posibilităţi de terapie”, a adaugat doctorul Musta.

SHARE