Mărturiile pacienților clinicii stomatologice: «Anestezistul i-a dat fetiței un somnifer, în paharul cu suc. Am plecat cu ea pe brațe, legumă»

14 Feb 2020

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș a anunțat miercuri că a suspendat activitatea clinicii stomatologice Teddy Care din Pitești, după ce copilul în vârstă de 4 ani și 6 luni a murit miercuri la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București. Băiatul, care a intrat în comă după anestezie, a făcut miercuri un al treilea stop cardiorespirator și nu a mai putut fi salvat.

  • Mărturiile pacienților clinicii stomatologice: «Anestezistul i-a dat fetiței un somnifer, în paharul cu suc. Am plecat cu ea pe brațe, legumă»

Pe site-ul clinicii și pe pagina de Facebook sunt explicate ”beneficiile” analgosedării, metodă despre care ni se precizează că ”e foarte indicată pentru a asigura confortul necesar”, dar mărturiile unora dintre părinții micuților pacienți, extrase din comentariile făcute pe pagina de Facebook a clinicii, demonstrează că numai despre confort nu poate fi vorba...

De pe peretele clinicii, un ursuleț zâmbește jucăuș, ținând o periuță de dinți uriașă. Pe canapeaua din fața lui, un tată își ține copilul pe brațe, susținându-i capul, în timp ce mama e alături, cu sufletul cât un purice.

O imagine surprinsă pe holul uneia dintre cele două clinici Teddy Care, din Pitești, care însoțește un comentariu pe contul de Facebook al Teddy Care. 

”Așa arătau copiii după ce ieșeau din astfel de intervenții, leșinați în brațele părințiilor ... Unde?!?! Chiar în sala unde îți așteptai rândul.... ultima dată am plecat de acolo cu un gust amar , întrebând-o pe doamna de la recepție de ce arată copilul acela așa ...mi-a spus că nu a colaborat și a trebuit să îi facă analgosedare.... Păcat că este nevoie să moară un copil, să se ajungă la verificările acestor cabinete”, a scris utilizatorul.

La aceeași clinică a fost, în urmă cu aproximativ o lună, și Liliana Brezoi, o mamă care și-a dus acolo fetița, în vârstă de trei ani, după ce își fracturase câțiva dinți.

Femeia povestește că anestezistul de la Teddy Care i-a dat fetiței un somnifer, într-un pahar de suc, și a încercat apoi, dar fără succes, să îi introducă branula pentru a-i face anestezia. A renunțat apoi, spunând că ”nu voia să o chinuie”.

Mama a ieșit din cabinet cu copila pe brațe, care era ”o legumă”. La fel se întâmplase și în cazul unei alte familii, care avusese programarea chiar înaintea lor. Timp de două ore, după ce au plecat din cabinet, copilul ei ”nu își ținea gâtul”, ”râdea, plângea” și ”îl tot vedea pe anestezist”, care ”îi facea injecții”. 

Lilianei Brezoi a relatat experiența pe care a avut-o la clinica stomatologică din Pitești pentru republica.ro:

”Cea mică s-a jucat, a căzut, și-a rupt dințisorii și avea dureri foarte mari. Am mai fost la clinici unde ni s-a spus că nu au ce să îi facă, pentru că nu pot să îi facă anestezie. Am auzit de Teddy Care, că e clinică renumită în Pitești, și am zis să încercăm și acolo.

Am fost, a văzut-o doctorul stomatolog și a zis că nu se poate face nimic fără anestezie totală. Noi, cum eram disperați, pentru că fata de câteva zile nu mâncase nimic și nu băuse apă, am fost de acord și cu anestezia totală.

Ni s-a spus să așteptăm anestezistul, care a venit la ora 15.00. A  început să îmi spună că nu se poate altfel decât cu anestezie totală, în mai multe reprize. Mă costa vreo 1.300 lei totul, dar am zis că important e să fie copilul bine.

Anestezistul i-a dat fetei un somnifer, într-un pahar cu suc i-a pus somniferul. A amețit-o. M-a băgat în cabinet cu ea, să o țin în brațe pe scaun. Nu a reușit să îi bage branula. Îi mulțumesc și acum lui Dumnezeu că nu a reușit să îi bage branula.

Mi-a ciuruit-o, pe mâini, pe picioare, dar până la urmă a renunțat anestezistul, că a zis că «nu vrea să o chinuie». Apoi soțul a plecat cu ea ”legumă” la mașină. Eu am rămas și l-am intrebat pe anestezist ce să fac cu ea în situația asta – fata nu își ținea gâtul, râdea, plângea..... Reacția după somnifer. Nu știu ce i-a dat. Noi am completat niște formulare, dar.....L-am întrebat: «Sigur nu se întâmplă nimic?» « Nu, vă garantez», mi-a zis anestezistul.

Am venit cu ea acasă, două ore copilul a fost terminat. Am zis că am nenorocit copilul. După două ore și-a revenit, am fost la consult cu ea, doctorul a zis că e ok.

Le-am scris eu atunci celor de la clinică, am vorbit și cu managerul. Săptămâna trecută am primit eu mesaj de la ei de la clinică, după sesizarea pe care am făcut-o. Și mi-au zis că s-au luat măsuri. 

Înaintea noastră, atunci, a mai fost o fetiță, mai mică decât a mea, cred că 2 ani și ceva avea. Și tot asa, anestezistul i-a dat somniferul și nu a reușit să îi bage branula în mânuță, ca să o anestezieze. Au plecat părinții cu copilul în brațe, exact cum am plecat noi cu a noastră. 

Fetița mea știe tot ce s-a întâmplat acolo. Când am ajuns cu ea acasă plângea, îl tot vedea pe doctor, zicea că i-a «făcut injecții». A rămas traumatizată”, a povestit Liliana Brezoi. 

DSP a suspendat miercuri activitatea clinicii, însă persoanele care sunau joi la clinică erau rugate de operatoare să-și lase numărul de telefon, primind asigurări că vor fi contactați luni.

SHARE