Cum a reușit Marius Manole să se comporte ca o țață cu Ovidiu Ioanițoaia

03 Apr 2019

Atunci când s-a cocoțat pe val, deasupra unei mulțimi care așteaptă crăcănată orice deschidere a gurii, gustul mușcăturii din carnea proaspăt însângerată a societații îi deviază se pare conștiința radicalizatului, de conjunctură, nu din vocație, de la un firesc bun simț către lăbărțarea unui ego deșănțat, chiar și atunci când nu e cazul.

  • Cum a reușit Marius Manole să se comporte ca o țață cu Ovidiu Ioanițoaia

Răzvan Ioan Boanchiș redă în cotidianul Național o întâmplare care îi are protagoniști pe jurnalistul Ovidiu Ioanițoaia și pe actorul Marius Manole, și care se înscrie foarte bine în ideea expusă mai sus. 

«Acum sa ne relaxam putin, cu o povestioara ce-l are ca erou tot pe un om legat de fotbal. E vorba despre Ovidiu Ioanitoaia. Pontiful presei sportive s-a dus la Teatrul National, la “Sinucigasul”, o piesa in care joaca si promitatorul Marius Manole. Ati observat, da? Pontiful si promitatorul. Am fost si eu la “Sinucigasul”, de Erdman. O capodopera. Stanislavski si Meyerhold s-au luptat intre ei ca s-o regizeze, Stalin a zis ca aceasta piesa “este goala de continut si daunatoare”, iar Stanislavski a exclamat, cand a citit-o, “Gogol! Curat Gogol!”.

Piesa e calibrata pe personajul principal, jucat de Dan Puric. Marius Manole e si el pe acolo.  Dar am pornit de la Ioanitoaia, care e filolog, si a inteles mai bine piesa si contextul istoric decat si-a inteles Manole personajul pe nume Egoruska.

Asa cum facem toti – sa nu ne mai ascundem – Ioanitoaia a scos o data telefonul. Piesa fiind intr-un singur act (o ora si 45 de minute), eu l-am scos de doua ori. Hooop, hoop, ca n-a vorbit nimeni la telefon! Aparatul era pe silent, cum e normal. Ioanitoaia l-a tinut pe genunchi si l-a apropiat de scaunul din fata, ca sa-l mascheze. Voia sa vada daca a primit vreun mesaj.

Si oricum n-au remarcat chestia asta nici macar vecinii de rand. Dar a remarcat Marius Manole, de pe scena. Ca asta era treaba lui pe scena! Dupa caderea cortinei, inainte de aplauze, Manole a venit la Ioanitoaia si l-a luat tare, daca va inchipuiti asa ceva: “tot spectacolul te-ai uitat la telefon!” Il tutuia, iar nea Ovidiu se uita in spate, credea ca Manole vorbeste cu altcineva.

Istorioara nu s-a terminat aici. Au mai trecut cateva zile si Manole s-a dus la un post de televiziune. I-a certat si pe oamenii de acolo. “La voi comenteaza sport UN BAIAT” care a facut ce v-am povestit eu. Un baiat, da, un baiat! Ioanitoaia e mai mare ca Manole cu 33 de ani, in buletin, si cu paispe veacuri la capitolul lecturi. Nea Ovidiu a inventat ziare, a scris carti, a dinamizat o ramura a presei, va ramane in istoria acestui domeniu, iar Manole nici nu stie de ce lasa scena pentru trotuar. Daca Ioanitoaia e baiat, tu cand te vei naste, Manole?"», povestește Boanchiș, în Național.

Oare Manole nu a fost împiedicat să se comporte nu numai ca un om civilizat, ci și ca unul inteligent, care să folosească în locul comportamentului de țață unul ironic, simțul civic și revoluționar, dobândit în ultimele luni... 

SHARE