Marius Manole iese duminica in strada din cauza situatiei fara precedent din teatre, dar si pentru schimbarea legii care-l tine in functie pe directori pana la moarte

28 Iun 2019

Invitati la Hotnews.ro, Marius Manole si Maria Obretin, au vorbit despre situatia din teatrele romanesti, acuzand directorii acestor institutii de cultura ca profita de legea Managementului, ca orice masura nepopulara sau, uneori, nefondata, pe care o iau, sa fie acoperita juridic. Totodata, actorii nu au mai fost platiti de cinci luni, aproximativ 60 de tehnicieni de la Teatrul National au fost concediati, situatie din cauza careia vor iesi duminica in strada si vor protesta in fata Guvernului.

  • Marius Manole iese duminica in strada din cauza situatiei fara precedent din teatre, dar si pentru schimbarea legii care-l tine in functie pe directori pana la moarte

Astfel, Marius Manole si Maria Obretin, cea din urma nefiind angajata pe perioada nedeterminata, au spus ca raman angajatii umili, care nu fac probleme managementului. In schimb, cei care au ceva de spus si se revolta impotriva acestui sistem, sunt amenintati ca le expira perioada contractuala, iar contractele nu sunt reinnoite.

Intrebat de reporterii Hotnews.ro de ce crede ca Ion Caramitru nu elibereaza postul de director, Marius Manole a raspuns ca el crede ca nu neaparat din ratiuni financiare, ci pentru ca nu ar mai avea nimic de facut acasa.

“E o căsăpire, este o situație disperată, fără precedent. A-au tăiat toate bugetele de la toate teatrele, fie că aparțin de Ministerul Culturii sau de primării, s-au anulat toate proiectele. Sunt artiști și colaboratori neplătiți din ianuarie-februarie”, a spus Marius Manole, care a mai declarat ca doreste schimbarea Legii Managementului care ofera puteri discretionare directorilor de teatre, care nu se retrag din functie ci raman pe viata in functii.

Manole a mai spus ca este rusinos ca o Capitala de talia Bucurestiului sa nu aiba decat aproximativ zece teatre si care, in acest moment, sunt distruse, prin concedierea a aproximativ 60 de angajati din personalul tehnic al Nationalului bucurestean, fara de care unele piese, cu o distributie numeroasa, cum ar fi Padurea Spanzuratilor, nu se va mai putea juca din toamna.

Si actorul Mihai Calin a facut declaratii publice impotriva directorului Ion Caramitru: „Domnul Caramitru, pe fiecare spectacol regizat sau în care joacă ia 10 la sută din încasări. Iar în 2018 din 120 de spectacole jucate la Sala Mare, 66 sunt regizate sau/şi jucate de domnul Ion Caramitru, în condiţiile în care regizează foarte mult, el fiind – a şi spus – în materie de regie mai puţin performant“, a susţinut Mihai Călin.  

Mihai Călin a spus că sindicatul actorilor i-a trimis în mai multe rânduri scrisori lui Ion Caramitru şi de fiecare dată aceştia au fost respinşi „în mod brutal“.   

Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional Bucureşti, a explicat joi, printr-un comunicat transmis News.ro că, după calculele sale de artist "liber cugetător", situaţia culturii româneşti este în faliment la vedere, faliment "care ţine de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc".

SHARE