Mesaje adresate unor magazine româneşti din Londra: «Luaţi-vă ţiganii cu voi!»

12 Feb 2020

Brexit-ul a întărâtat sentimentele naționaliste britanice, un exemplu elocvent fiind mesajele primite de două magazine din Burnt Oak, o zonă românească a Londrei:."Plecaţi acasă, luaţi-vă ţiganii cu voi!".

  • Mesaje adresate unor magazine româneşti din Londra: «Luaţi-vă ţiganii cu voi!»

Unul dintre antreprenori spune că iniţiatorii mesajelor trimise printr-o scrisoare sunt nişte „analfabeţi“, relatează secţia română a Radio France International.

Covrigăria Kroky a fost deschisă recent în Londra de către Liviu Chiroşcă, antreprenorul român apreciind că până acum a fost bine primit de localnici, până a primit următorul mesaj de intimidare, prin poştă.

”Nu v-aţi îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceţi în România – cu ţiganii voştri. Nu sunteţi bineveniţi aici – Şi niciodată nu veţi fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulţi dintre voi să vină Aici.

Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră ţară. Numai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine şi magazine ponosite de mărunţişuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.

O să aveţi doar români în magazinul vostru şi sper să nu rezistaţi mult şi putem să vedem duşi.

Plecaţi odată!”, este textul scrisorii primite, care a fost publicată de Petru Clej pe rfi.ro.

”Este a doua oară când primesc astfel de mesaje. Dacă sunt englezi, aceştia sunt analfabeţi”, a declarat Chiroşcă.

În metropolă locuiesc circa 163.000 de români, cea mai mare comunitate de români din UK, atraşi de oferta de locuri de muncă din Londra.

Şi Nicolae Caminschi, originar din Republica Moldova, a primit un mesaj asemănător, acesta având un birou de contabilitate, situat pe aceeaşi stradă cu covrigăria.

Ambasada României din Marea Britanie a sesizat evenimentul şi  ambasadorului Dan Mihalache a simțit nevoia să intervină printr-un mesaj public.

”Regret şi condamn situaţii de genul celor semnalate în mass-media şi reiterez faptul că autorităţile britanice ne-au asigurat că cetăţenii români, asemeni celorlalţi cetăţeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi potrivit prevederilor legislaţiei britanice”, a precizat ambasadorul Dan Mihalache.

SHARE