Lege UDMR: Toate universitățile trebuie să organizeze admitere în limba minorităților la facultate, masterat sau doctorat

11 Feb 2020

Minoritățile vor putea de acum înainte să susțină examenele de admitere la orice facultate, program de master și doctorat în limba maternă, stabilește un proiect de lege inițiat de UDMR, votat luni în Senat, cameră decizională.

  • Lege UDMR: Toate universitățile trebuie să organizeze admitere în limba minorităților la facultate, masterat sau doctorat

Senatul a votat luni, 10 februarie 2020, un proiect de lege inițiat de UDMR în 2018 care aduce peste 30 de modificări Legii educației, printre care eliminarea oricărei referiri la limitarea numărului de mandate de rector, reducerea numărului de elevi la clasă și introduce numeroase gratuități pentru copii.

Concret, posibilitatea de a susține examenele în limba minorității nu se mai rezumă la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea în universitățile multiculturale, cu secții specifice și, implicit, obligă universitațile să pună la dispoziția candidaților subiecte în limba maternă, chiar dacă nu au secții de studiu în limba respectivă.

“Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Mircea Miclea, transmite portalul edupedu.ro.

Pentru a intra în vigoare, legea mai are nevoie doar să fie promulgat de președintele Iohannis.

 

SHARE