Jurnalista Sidonia Bogdan, amenințată că va fi data în judecată de Luiza Șora, pentru calomnie la adresa lui Mihai Șora

15 Mai 2019

Sidonia Bogdan este o jurnalista cu state vechi in presa de investigatie, care, la randul ei a oferit interviuri altor publicatii, fiind unul dintre putinele repere in acest domeniu, chiar daca are doar 40 de ani. Despre filosoful Mihai Sora, membru al Academiei Romane, un reper la randul domniei sale, se stiu deja multe lucruri.  In prezent este adulat si contestat in egala masura de romani, din motive politice. La cei 103 ani ai sai, este o prezenta si un model constant pentru cei care contesta partidul de guvernare actual, fiind prezent la cele mai multe dintre manifestarile din Capitala, dar si pe Facebook, unde, se pare, dicteaza sotiei sale, Luiza Sora, ce sa scrie la statusuri.

  • Jurnalista Sidonia Bogdan, amenințată că va fi data în judecată de Luiza Șora, pentru calomnie la adresa lui Mihai Șora

Conflictul a inceput pe Facebook, printr-o postare a Sidoniei Bogdan, care suna asa:

“Este bine, totuși, că s-a mai domolit propaganda Mihai Șora. L-am citit pe Mihai Șora in perioada în care trăia Mariana Șora, un personaj mult mai discret care se exprima prin volumele sale. Acorda interviuri foarte rar și avea o imagine publică asemănătoare lui Livius Ciocârlie. La fel Mariana Șora, o intelectuală francofonă extrem de discretă. 
Orice om are dreptul la opțiuni politice, dar în același timp, orice om are dreptul la demnitatea vârstei sale. Prețuiesc mult prea mult acest drept, ca să nu mă revolte instrumentalizarea politică la care a fost supus acest om. Și pentru ce? Pentru ce?

Orice om are dreptul la demnitate, asta înseamnă, în primul rând, să îi accepți și să respecți limitele biologice”.

Textul a fost publicat pe Facebook, iar Sidonia Bogdan a mai adaugat un comentariu: “El nu mai e capabil sa scrie 2 propozitii singur din cauza varstei, vrea altcineva. Tocmai in asta consta exploatarea. Mi se pare uimitor ca un jurnalist de investigatii nu observa asta”, lasand sa se inteleaga ca nu din proprie initiativa Mihai Sora este atat de activ in media si viata sociala.

In mai putin de o zi de la aceasta postare, Sidonia revine pe Facebook, cu un nou status:

“La 40 de ani, cât am, și 15 ani experiență de presă, pot să spun că mă simt foarte bătrână la câte figuri publice am văzut, pe soclu sau în cădere. Meseria de jurnalist nu înseamnă să spună ceea ce bula dorește să audă, ci să spună numai ceea ce gândește el. Asta referitor la opinie. Iar în privința informării, jurnalistul încearcă să reflecte partea cât mai aproape de realitate.

Înțeleg că Luiza Șora mă amenința cu un proces pentru că l-aș fi calomniat pe Mihai Șora. Nu am calomniat pe nimeni, mi-am spus părerea cât se poate de respectuos despre imaginea pe care i-a creat-o. Fără nicio problemă mă voi prezenta la procesul de "calomnie". Pe intelectualul Șora l-am respectat întotdeauna și asta am și scris, nu sunt de acord însă cu imaginea civicului Șora pe care i-a creat-o în ultimii ani și am tot dreptul să îmi exprim această opinie. De unde această sensibilitate exagerată în a nu putea comenta nimic despre dumnealui, câtă vreme este o mare figură publică, un simbol?

Altfel, îi lansez public domnului Șora o invitație în a realiza împreună un interviu. Unul la care dumnealui să vină singur, neînsoțit. Un interviu tete a tete. Interviul va fi înregistrat și filmat, ca să răspundă tuturor criteriilor de transparență. În acel interviu i-aș explica personal domnului Șora de ce am gândit asta despre imaginea dumnealui. Și mi-aș cere și scuze, dacă voi realiza că am greșit.

P.S. Asta este ultimul status pe temă ( dar nu se va șterge peste două ore)”, a mai scris Sidonia Bogdan.

Comentariile sunt si pro, dar si impotriva Sidoniei, Sebastian Bodu oferindu-se sa o apere pro bobo pe jurnalista, in eventualitatea in care va fi data in judecata.

 

SHARE