Irlandezi, îndrăgostiți de România: Ne-am simţit mai bine decât la Paris

29 Mar 2019

După ce s-a preumblat o lună de zile pe plaiuri transilvănene, un cuplu de irlandezi e aprope gata să ne scoată din cap convingerea adânc înrădăcinată în mințile noastre cum că România este o țară frumoasă, dar e mare păcat că-i locuită!

  • Irlandezi, îndrăgostiți de România: Ne-am simţit mai bine decât la Paris

Într-o conjunctură pe care mulți o consideră prea puțin probabil a se mai repeta prea curând, doi irlandezi - John Mullins și Margaret Linehan - au avut parte numai de lucruri pozitive de-a lungul sejurului petrecut în România - oameni săritori, meniuri ieftine și bune, chelneri profesioniști și politicoși - o înșiruire de elemente ce cu greu poate fi considerată ca fiind o descriere a realității.

Dornici de-a împărți și altora impresiile de călătorie din România, John Mullins a pus mâna pe tastatură și a expediat o scrisoare cotidianului Adevărul, epistolă pe care, ca orice om cu judecată, trebuie s-o privești cel puțin cu reținere, doar irlandezii sunt cei care mai cred încă în spiriduși și zâne și tare mult le mai place berea, neagră și multă!


“De când am ajuns în Transilvania acum patru săptămâni, eu şi soţia mea au fost foarte impresionaţi de ospitalitatea românilor. Am petrecut o săptămână în Sinaia, apoi am mers la Sibiu, am văzut cosmopolitul oraş Braşov, iar în final Sighişoara. În oricare dintre aceste săptămâni pe care le-am petrecut în România ne-am simţit mai bine decât în săptămâna petrecută la Paris: fără infracţiuni, poşete lăsate în siguranţă pe scaune şi oameni ospitalieri. 

Restaurantul italian în care am luat masa în Braşov a fost cel mai bun în care am mâncat vreodată. Şi mai există o contradicţie faţă de Paris: meniurile sunt foarte ieftine, chelnerii profesionişti şi politicoşi, vinul bun este şi el foarte ieftin şi în plus nu este nevoie de militari pe străzi deoarece România nu este o ţintă a extremiştilor. 

Imediat după ce maşina noastră a făcut pană la Zărneşti, cei trei bărbaţi care lucrau la săparea unui şanţ s-au oprit şi au venit să ne ajute. Cel mai tânăr dintre ei a arătat spre el şi a spus mecanic, singurul cuvânt pe și eu, și el, l-am înţeles. A descoperit că nu aveam roată de rezervă în maşină şi m-a transportat până la Zărneşti la o vulcanizare. Acesta a fost cea mai plăcută experienţă a vacanţei noastre în România, atâta bunătate din partea unui străin. 

Ajutorul mecanicului a fost doar un exemplu din atitudinea extraordinară pe care am întâlnit-o aici în România. Un alt exemplu al ospitalităţii românilor s-a petrecut chiar în prima zi a excursiei atunci când GPS-ul nostru a cedat. Am ajuns la Hotelul Regal din Sinaia, iar Alex, de la recepţie, a cautat pe internet şi a aflat cum poate fi rezolvată problema. Nu am mai primit un astfel de ajutor la niciun hotel din lume.

Pentru că am avut o experienţă excepţională şi atât de plăcută în România, am trimis email-uri ltuturor prietenilor noștri şi i-am invitat să vină aici. Oamenii din alte părţi ale Europei au trebui să vină aici pentru a vedea satele româneşti, dar şi oamenii săi. Noi cu siguranţă o să îi încurajăm să vă viziteze ţara asta minunata când vom ajunge acasă, în Irlanda“, a scris John Mullins.

SHARE