Ion Iliescu, internat de urgență, diagnosticat cu pericardită hemoragică și operat la inimă

01 Apr 2019

Fostul preşedinte Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a fost internat de urgență la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din București, în urma unei afecțiuni cardio-vasculare.  Surse medicale au declarat că a  fost diagnosticat cu pericardită hemoragică și a fost operat la inimă în această după-amiază. 

  • Ion Iliescu, internat de urgență, diagnosticat cu pericardită hemoragică și operat la inimă

Ion Iliescu a fost în cursul acestei zile la Spitalul Elias, unde merge lunar pentru controale medicale.   

Fostul preşedinte a ajuns la Spitalul Elias cu propriul autoturism, plângându-se că are probleme respiratorii. După ce a fost văzut de medici, aceştia au decis să îl transfere totuşi la Institutul C.C. Iliescu, pentru investigaţii suplimentare la inimă. 

După examinare, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, au constatat că Ion Iliescu suferă de pericardită hemoragică și s-a luat hotărârea să se intervină chirurgical.

Ion Iliescu a fost operat de medicii de la Institutul C.C. Iliescu, lichidul pericardic fiind extras. Starea de sănătate a fostului preşedinte e stabilă. El va mai rămâne sub supraveghere la terapie intensivă. Familia le-a interzis medicilor să dea informaţii despre starea de sănătate a fostului preşedinte.

"Pericardita hemoragică înseamnă că în jurul inimii e un lichid, acesta ar conţine sânge. Dacă e lichid, acesta trebuie eliminat, iar acest lucru se face prin mai multe proceduri. În funcţie de mersul investigaţiilor, e posibil ca eliminarea lichidului să fie continuată cu o operaţie pe pericard. 

Este o intervenţie moderat de complicată, nu aşa complicată ca intervenţiile pe inimă propriu-zis, dar fiind în apropierea inimii poate să ofere un risc. Riscul este dat de cauza care va fi decelată pentru această pericardită cu sânge, nu se poate face decât cu investigaţii”, a declarat cardiologul Mircea Cinteză pentru digi24.ro.

În urmă cu 12 ani, Ion Iliescu a suferit o intervenție la artera coronariană în Paris, când i s-a adăugat un al șaselea stent pentru o mai bună circulație a sângelui. “Nu a fost vorba despre o operație. Nu a presupus deschidere sau spitalizare. A fost pur și simplu o coronografie. Totul a durat 20 de minute”, a declarat atunci Ion Iliescu.

Într-un alt interviu, președintele de onoare al PSD a mărturisit că a mers în Paris pentru un control de rutină la doi ani de la precedenta intervenție la care i s-au implantat cinci stenturi: “Controlul a ieșit pozitiv, dar s-a considerat oportun să-l implanteze pe al șaselea”.

Cele cinci stenturi i-au fost implantate fostului președinte în primăvara lui 2005, când au apărut primele probleme cu inima.

______________

Pericardita este, de fapt, o inflamare a pericardului, adică a celor două straturi subțiri de țesut care înconjoară inima, o țin în loc și o ajută să funcționeze. În mod normal, o cantitate mică de lichid păstrează straturile separate, astfel încât să nu existe fricțiuni între ele.

Un simptom obișnuit al pericarditei este durerea puternică toracică, ce este cauzată de apariția inflamării straturilor acestui sac. 

Pericardita hemoragică este, în fapt, o inflamație a pericardului însoțită de o efuzie sângeroasă. Condiția este frecvent cauzată de infecții bacteriene severe, dar și de anumite tratamente și, posibil, chiar de vârsta înaintată.

Pericardita hemoragică implică faptul că sângele s-a amestecat cu o efuzie fibrină sau supurativă și s-a aumulat masiv în pericard. Această afecțiune poate apărea, de asemenea, la infecții bacteriene severe sau la pacienți cu diateză hemoragică.

SHARE