Ion Cristoiu: ‘Papa e un comunist, ca si mine’

31 Mai 2019

Jurnalistul Ion Cristoiu considera ca vizita Papaei Francisc in tara noastra nu are aceeasi semnificatie istorica in comparatie cu cea a Papei Ioan Paul al II-lea. El a mai afirmat ca gestul sau de a calatori cu un Logan a fost o lectie extraordinara data presedintelui Iohannis, care a preferat un Mercedes, la deplasarea prin Bucuresti.

  • Ion Cristoiu: ‘Papa e un comunist, ca si mine’

Ion Cristoiu a explicat motivele pentru care vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, din 1999, a fost, într-adevăr, una istorică.

“În primul rând, nu e o vizită istorică. Adevărata vizită istorică a fost cea din 1999 din mai multe motive. În primul rând era o vizită, un efort al catolicilor, prin care Papa de atunci să întindă o mână ortodoxiei și a fost într-adrevăr un eveniment uriaș planetar și istoric deoarece România, țară ortodoxă, sigur nu atât de inverșunat ortodoxă ca Rusia, era aleasă ca teritoriu de vizită și era și o vizită la invitația Patriarhului, deci a fost o vizită religioasă. Prima semnificație.

A doua, în 1999, România nu era încă membră UE, sigur că învinsese CDR, adică era considerata pentru această provincie din Est, un mare eveniment. A venit cineva, în sfârșit în România. Față de momentul anterior, Papa Francisc e un călător a fost și în Liban, și în Guatemala, după părerea mea, nu este o vizită istorică, cel puțin pentru români”, a susținut jurnalistul.

 “Eu nu aș interpreta că românii dau, în afară de semnificația mondenă, să zicem, așa mediatică, de o chestiune deosebită. Am auzit și povești că îl ajută pe Klaus Iohannis. Nu-l ajută la nimic”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul consideră că marea lovitură a vizitei Suveranului Pontif este imaginea Papei Francisc călătorind cu un Logan, spre deosebire de președintele Iohannis care a optat pentru un Mercedes.

“Asta a fost cea mai mare lovitură, am văzut că și până presa prezidențială a remarcat asta. I-a dat o lecție extraordinară. (…) Contează foarte mult imaginea în lumea modernă, dar până la urmă publicul te simte dacă ești natural sau nu. În această postură, Papa e natural, că el e un tip natural.

El a ales Loganul nu pentru că vrea să pară sărac. L-a ales că așa e stilul lui. E un comunist ca și mine. E un democrat, un om până la urmă normal. Se adresează deznădăjduiților, iar ălălalt este el. Lui îi place Mercedesul, blindata. (…) E clar. Ăla cu Loganul arată un om care este indiferent la plăcerile pământești și cel cu Mercedesul îl arată pe Iohannis despre care am spus mereu că îi plac chestiile astea ale puterii, protocoale, avioane, lovituri de stat, mercedesuri”, a conchis Ion Cristoiu.

 

SHARE