De ce afară e altfel? Impresiile unui român stabilit în Anglia după prima zi de școală a fiicei lui

07 Sep 2019

Nu se știe cât vom continua, noi, cei rămași acasă, să ne minunăm de modul în care merg unele lucruri afară. Nu, nu idealizăm, într-adevăr sunt domenii în care e chiar mai prost decât în țară, dar e un sentiment de frustrare când vezi că acolo unde ne doare cel mai tare - sănătate, învățământ - societatea lor a reușit să ajungă normală și firească, cu grijă să nu strivească ființa, pe când la noi, statul rămâne același satrap căruia trebuie să te supui și să-i accepți termenii necondiționat.

  • De ce afară e altfel? Impresiile unui român stabilit în Anglia după prima zi de școală a fiicei lui
    Picasa

Luni, 11 septembrie 2017, a fost prima zi de şcoală a fetiţei lui Ionuţ Neacşu, un român stabilit de doi ani alături de familie în Anglia. Ionuţ Neacşu lucrează în prezent în domeniul protecţiei copilului în Comitatul Buckinghamshire din Marea Britanie şi locuieşte în oraşul Aylesbury din sud-estul Angliei. 

După ce şi-a condus fetiţa în sala de clasă a primit, ca şi ceilalţi părinţi, un bileţel de la învăţătoare şi un plic de ceai. 

Mesajul a fost postat pe contul său de Facebook, alături de mai multe fotografii, făcându-ne să simțim încă o dată cât de mare e diferenţa între sistemul de învăţământ din Anglia şi cel din România. 

"Dragă părinte, iată un mic ”cadou” pentru tine întrucât îţi laşi copilaşul cel drag astăzi, pe mâna noastră, în prima lui zi de şcoală. După ce vei ajunge acasă şi-ţi vei şterge lacrimile cu acest serveţel, te rugăm să-ţi faci un ceai cald şi să te relaxezi. Aminteşte-ţi că vom lucra împreună şi vom da tot ce e mai bun pentru binele copilului tău. Mulţumim pentru că ţi-ai însoţit copilul, la începutul acestui an, atât de important pentru el. Vom face tot ce ne stă în putere, zi de zi, pentru a fi un bun ghid copilului tău în explorarea acestei lumi frumoase, ce abia incepe pentru el. Ne vedem după-amiază. Cu dragoste, din partea dnei X şi a dnei Y", scria pe biletul primit de părinte.

”M-a impresionat un singur lucru. Faptul că s-au concentrat pe copil şi nevoile lui. Atât. Nu fast, nu discursuri. Pe 11 septembrie a fost începutul efectiv al celor mici, similar clasei zero la noi. Se începe treptat, în prima săptămână cu 3 ore şi din cealaltă cu 6 ore pe zi. Pentru învăţătoare era mai important să ne invite în clasă să vedem clasa, adică clasele, că au clasă de joacă, fiind mai mici, clasă de studiu, şi să ne familiarizăm cu ce vor face copiii în şcoală şi să le fim alături în această zi. Nu am văzut flori, pupături, sau discursuri obositoare şi plictisitoare”, declară Ionuț Neacșu pentru adevarul.ro

”Cel mai important este că mi s-a lăsat sentimentul de siguranţă, legat de şcoală şi legat de abordarea şcolii. Ştiu asta şi din relaţia directă de doi ani ca asistent social cu şcolile. Depinde mult de noi ca părinţi, de acord, însă ce ţine de ei, cel puţin ce văd la şcoala primară, am un sentiment de siguranţă şi asta mă face să privesc optimist educaţia copilului”, a mai spus românul stabilit în Anglia.

În România, Ionuţ Neacşu s-a remarcat prin numeroase campanii de strângere de fonduri şi cadouri pentru copiii defavorizaţi.

SHARE