Hurezeanu, reacție după informația publicată de DPA privind Centenarul: O eroare inacceptabilă

03 Dec 2018 | scris de Monica Nistor

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a trimis o scrisoare adresată Deutsche Presse Agentur, în care solicită corectarea informațiilor publicate de agenția de presă conform cărora, la 1 Decembrie, ”România a sărbătorit 100 de ani de la anexarea unei părți din Ungaria”.

  • Hurezeanu, reacție după informația publicată de DPA privind Centenarul: O eroare inacceptabilă

”Este de neînțeles cum se poate ca o agenție de știri, fie ea și privată, nu de stat. Este o știre anonimă, este un fapt. Din moment ce o știre ar trb să se reflecte în urma unei analize concrete, normale, este de neînțeles cum s-a publicat acest text.

Este, în mod evident o eroare, care trebuie urgent corectată, ceea ce am și cerut redactorului șef. Un istoric poate critica evenimentele de la 1918, le poate privi critic, dar acestea nu pot fi reinterpretate (...)

Pentru reîntregirea României au murit sute de mii de români și totul s-a finalizat cu tratate internaționale, care nu pot fi contestate.”, a declarat Emil Hurezeanu.

__________________

Textul scrisorii remise de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, directorului DPA, Sven Gosmann.

”Stimate domnule Gosmann,

Cu consternare am luat la cunoștință despre informarea Dvd. legată de Ziua Națională a României din data de 1 decembrie 2018, preluată de ZDF.

Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului ”anexare” în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel puțin deficitară a istoriei.

În data de 1 decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională, unde au participat 100.000 de persoane și s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase, tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat atunci, Proclamația de la Alba Iulia, a fost semnată mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.

Dacă actul din 1 decembrie 1918, bazat pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania, țară-membru UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite.

Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică, de după Primul Război Mondial, reprezintă doar o serie de anexări.

Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei.

Cu salutări cordiale,
Emil Hurezeanu

SHARE