Gigi Becali, aproape de un nou dosar penal! A votat la referendum fără să aibă dreptul

03 Noi 2018 | scris de Cornelia Rus

Păi, și pe vremea comunismului România avea una din cele mai democratice Constituții, numai că de la ceea ce scrie în lege, la aplicarea ei, e o cale atât de lungă...

  • Gigi Becali, aproape de un nou dosar penal!  A votat la referendum fără să aibă dreptul

Gigi Becali a votat la referendumul din 6 octombrie, la secţia 84 din Voluntari, Pipera, declarând la un post TV că ”dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecător".

Întrebat de unde ştie acest lucru, el a răspuns: "Păi ştiu pentru că am inteligenţă! Păi mie dacă-mi spun 1.000 de avocaţi că nu am voie, eu ştiu că am voie, pentru că inteligenţă mea şi bunul meu simt şi legea firii spun că am voie să votez la referendum pentru mii de ani".

Mai mult, Becali şi-a exprimat dorinţa de a vota şi ziua următoare, lucru evidențiat de unul din observatorii votului din Voluntari. Gigi a făcut, cum știe el bine, puțin circ, lăudându-se că e dispus să voteze de mai multe ori pentru familia tradiţională chiar dacă riscă puşcăria.

Numai că... Autoritatea Electorală Permanentă transmite că, potrivit dispoziţiilor art. 38 alin. (2) din Constituţie şi art. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, "persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale nu-şi pot exercită dreptul de vot, pe perioada interdicţiei".

Iar Gigi Becali a fost condamnat de două ori definitiv, primind, în anul 2013, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege şi de a fi ales ”pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale", ceea ce-l face pasibil de un nou dosar penal.

În ceea ce priveşte corectitudinea listelor electorale permanente, AEP subliniază că ”acestea se întocmesc şi se tipăresc de către primari, pe secţii de votare, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral".

AEP spune că BEC nu avea atribuţia de a se autosesiza în astfel de cazuri şi nici AEP nu poate face nimic de această dată, pentru că referendumul a fost declarat, cu unanimitate de voturi, că nefiind valabil de Curtea Constituţională.

Chestionaţi cu privire la care anume sunt instituţiile responsabile de prevenirea comiterii unor posibile infracţiuni de acest gen, AEP susţine că "singură metodă pentru prevenirea votului ilegal este implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV".

 

SHARE