Florin Piersic, la 83 de ani. La mulți ani!

27 Ian 2019

Florin Piersic nu este doar, aşa, un actor. Florin Piersic este o poveste. Este o poveste în poveste, este “Harap Alb” care, în loc să meargă să se bată cu urşii, cu cerbii fermecaţi ori cu Omul Spân, a stat toată viaţa să spună el însuşi poveşti. Păi, când ridica odată sabia haiducul Anghel Şaptecai, de strigau arnăuţii, vai!, sau când îşi ungea Mărgelatu cu anason revolverul cu butuc şi ţevi scurte, de fugeau ca potârnichiile slujbaşii lui Vodă, nu erau poveşti?

  • Florin Piersic, la 83 de ani. La mulți ani!

Plecau acasă spectatorii de la cinematograf, unii cu lacrimi în ochi, alții extaziați, povestind în stânga și-n dreapta, ce bărbat adevărat este Florin Piersic. Și este!! Cruce de bărbat, nu alta!, a fost și rămâne cel dintâi june prim al cinematografiei noastre, din anul 1960 încoace. Au leșinat femeile după el! Au dormit cu pozele lui sub pernă, și-au dorit bărbați aidoma lui ori și-au comparat soții cu marele Florin Piersic (e, mototolule, tu poți să faci ca el?) A fost etalon al frumuseții și forței masculine.

A dominat preț de jumătate de secol cinematografia românească. Piesele de teatru în care a jucat? Sunt o nebunie, numai dacă am parcurge titlurile: „Act venețian”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni și șoareci”, „Străini în noapte”, „Dulcea pasăre a tinereții”, etc. Cât despre Teatrul tv, intra noaptea în casele oamenilor, într-o vreme când orice act de cultură era primit ca o binecuvântare, și-i făcea să uite de viața mohorâtă și de cenușiul dimprejur. „Visul unei nopți de iarnă”, „Ultima haltă în Paradis”, „Jocul de-a vacanța”, au fost piese care au făcut istorie.

Nu-i mai trecem în revistă datele biografice, convinși fiind că toată lumea îi cunoaște și-i știe traiectoria luminoasă pe care a fost propulsat în constelația marilor actori români. Totuși, se cuvine să amintim că Florin Piersic își trăiește propria legendă, de vreme ce, din 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

Se spune că, dacă îl laşi, Florin Piersic poate vorbi oamenilor, fără întrerupere, o noapte şi o zi, şi se mai spune că Florin nu îmbătrâneşte, ci doar înaintează în vârstă. Ştiţi ce declara maestrul când a împlinit 80 de ani? „Mă întristează că trec anii prea repede. Nu pot să-mi imaginez că, pe 27 ianuarie 2016, împlinesc de 4 ori 20 de ani. O spun, pentru că mi-e greu să spun 80. Că, atunci când spun 80, îmi vine să mă împușc, dar nu am gloanțe.” Astăzi, însă, inepuizabilul actor împlineşte 83, fără să fie nevoit să se “împuşte”.

Dar, n-ai grijă, maestre! Toți oamenii, pe care i-ai făcut fericiți de-a lungul atâtor ani, deja te percep ca-n „Jocul de-a vacanța”, fără un timp prestabilit, fără ore, fără săptămâni, fără ani. Pentru ei vei fi mereu tânărul, fermecătorul și îndrăgitul Flron Piersic cel fără de vârstă, Făt-Frumosul care, ca-n basme, a călcat pe tărâmul „Tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte”. Căci nemuritor vei fi în galeria marilor noștri actori. La rându-ne, facem reverențe, aplaudăm și urăm. „La mulți ani, maestre Florin Piersic!”

SHARE