Oradea. Scandal cu un episcop reformat şi o presupusă amantă, cu 30 de ani mai tânără: 'Te mănânc, zmeura mea, sunt fericit. Te mângăiesc...'

23 Apr 2019

Episcopul reformat de Oradea, Csűry István, se află în centrul unui scandal declanşat de o femeie care susţine că i-a fost amantă câteva săptămâni şi chiar că ar fi lăsat-o însărcinată.

  • Oradea. Scandal cu un episcop reformat şi o presupusă amantă, cu 30 de ani mai tânără: 'Te mănânc, zmeura mea, sunt fericit. Te mângăiesc...'

Denisa Krisztina Chilba spune că dovada presupusei legături dintre ea și episcop ar fi sutele de mesaje pe care le-ar fi schimbat şi în care prelatul îi declară iubire, îi cere întâlniri sau chiar poze indecente. Episcopul neagă însă toate aceste acuzaţii.

În vârstă de 36 de ani, Denisa Krisztina Chilba spune că idila s-ar fi desfășurat la începutul acestui an.  Ea spune că l-ar fi cunoscut pe episcopul reformat pe Facebook, la sfârşitul anului trecut şi, după câteva săptămâni în care au discutat în mediul online, au devenit mai apropiaţi, bărbatul făcându-i mai multe vizite acasă, iar la un moment dat a invitat-o şi la biserica reformată din cartierul orădean Ioşia, unde a ţinut o slujbă.

În afara vizitelor, cei doi ar mai fi purtat discuţii și pe Whatsapp şi Facebook Messenger, preotul trimiţând mesaje chiar de pe contul pe care îl deține, și care este activ şi în prezent, şi pe care publică articole serioase, predici sau mesaje pentru enoriaşii.

Femeia mai povesteşte că, într-o prima fază, bărbatul a fost încântat faptul că a cucerit-o, demonstrat și de mesajele pe care i le-ar fi trimis - ”Aş vrea să sărut gemenele”, ”te laşi pe mine să te mângâi”, ”iau în gură sânile dacă mă laşi! Bine?”, ”îngeraşa mea, profesoara mea scumpă, ţunicam, cu ţiţi frumoşi, trebuie să dormi puţin, cu tine în gând”, ”te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi vreau să fii şi tu”, ”iubi, te mângâiesc de la degetul mic până la capul şi te îmbrăţişez”.

De asemenea, ea mai spune că preotul reformat o provoca să-i trimită şi poze indecente, cât mai explicite, cu ”poarta fericirii”, unde să se vadă ”blăniţa”, ori cu ”gemenele”.

Femeia susţine că, ulterior, atunci când episcopul a considerat că a devenit prea insistentă, a bătut în retragere şi a ameninţat-o că îi blochează numărul, ca să nu-l mai poată contacta, iar în cele din urmă i-a transmiscă nu mai vrea să o vadă.

Denisa Chilba mai spune că s-a simţit rău şi că medicul ar fi anunţat-o că este însărcinată. Ea susţine că, în condiţiile în care episcopul refuza să mai discute cu ea, l-a vizitat acasă, unde, de faţă cu soţia, cantoriţa şi cu doi muncitori, a mărturisit idila.

Presupusa amantă mai spune că, pe 17 aprilie, a mers la sediul Episcopiei Oradea pentru a-l reclama pe episcop pentru comportament nedemn, dar de unde, a fost scoasă sub ameninţarea cu Poliţia. ”Nu mă las călcată în picioare, trebuie să-şi asume răspunderea”, conchide  Denisa Krisztina Chilba.

Episcopul Csűry István recunoaşte că a cerut ajutorul Poliţiei, însă spune că a făcut acest lucru pentru că femeia l-a supus unei continue hărțuieli începând cu luna decembrie a anului trecut.

Potrivit lui Csűry, de la sfîrşitul anului trecut, femeia l-ar fi sunat de peste 2.000 de ori şi i-a trimis aproximativ 1.000 de SMS-uri. Ea i-ar fi cerut 30.000 euro, șantajându-l că va face publică presupusa lor relație și că în memoria telefonului său există nenumărate alte mesaje de ameninţare, inclusiv cu moartea.

Episcopul neagă vehement acuzaţia de adulter şi inclusiv mesajele pe care i le-ar fi trimis femeii, susţinând că nu au fost scrise de el. ”Nu-i nimic adevărat. Alte comentarii nu am de făcut”, susţine înaltul prelat.

Poliţia şi Comisia de Disciplină a Sinodului Bisericii Reformate au deschis o anchetă prin care vor stabili cine are dreptate în acest scandal.

Potrivit Regulamentului bisericesc reformat, este considerată abatere disciplinară orice încălcare a bunelor moravuri, a obligaţiilor stabilite prin canoanele, regulamentele şi legămintele bisericeşti, a jurământului făgăduinţei nupţiale, dar şi instigarea la vreunul din păcate.

SHARE