Ducu Darie, despre “blestemul” Macbeth: “Am solicitat producatorului sa aduca preoti”

18 Sep 2019

Intr-o editie a emisiunii Nocturne, Alexandru (Ducu) Darie a fost invitatul Marinei Constantinescu, pentru a povesti, printre altele, despre regizarea piesei Macbeth, in Japonia, unul dintre uriasele succese ale regizorului.

  • Ducu Darie, despre “blestemul” Macbeth: “Am solicitat producatorului sa aduca preoti”

Ducu a marturisit ca a agreat aceasta oferta cu mari emotii, deoarece se spunea ca acela care va cuteza sa puna in scena “Macbeth” va fi lovit de nenorociri sau de deces.

“Iti dai seama cum m-am simtit cand mi s-a propus sa fac acest text. Pentru ca exista aceasta superstitie, ca cine joaca sau face spectacolul e urmarit, dupa aceea, de moarte, de ghinion, de nenorociri, de accidente… Cred ca mi-era groaza sa deschid si cartea, sa citesc piesa. Marturisesc ca, la acea varsta, habar n-aveam, nu citisem Macbeth pentru ca nu vrusesem sa am de-a face cu acel text.

Si mi-am luat inima in dinti, citesc piesa, este o piesa senzationala, este poate una dintre cele mai frumoase texte scrise de Shakespeare, o capodopera. Alte piese de Shakespeare sunt mai putin, asta este o mare capodopera, e enorma capodopera. Si, bineinteles, sunt cucerit si zic “hai sa facem!”. Unde trebuia sa facem: la Tokyo. Cum ajungi la Tokyo? Zburand aproape opt ore numai pe deasupra Siberiei. Deci iti dai seama ce era in mintea mea ca se poate intampla, nu numai in avion, ci in Siberia, nu stiu, in lift, se blocheaza liftul…

Si-atunci am pus in contractul pe care l-am avut obligativitatea producatorului de a aduce preoti, orice fel de preoti, n-are importanta religia (Ducu Darie spunea ca exista un singur Dumnezeu caruia I se roaga toate popoarele, n.red). Si a adus la prima repetitie patru preoti budisti adevarati, din templu, care au facut o slujba uluitoare, cu orga de gura, cu instrumente traditionale, cu clopote, a fost creata o energie fabuloasa, mi s-a permis mie, interpretilor rolului principal masculin si femin, precum si producatorului sa oferim ofrande zeilor. In fiecare teatru japonez exista cate o zeitate, I se pune orez, se saluta dimineata… 

Si eu am facut in asa fel incat ultimele patru replici ale textului nu s-au rostit. Nu se inchidea cercul. Nu stiu daca din acest motiv sau din altul Macbeth a fost unul dintre cele mai mari succese din cariera mea, s-au jucat cam 130 de reprezentatii in vreo zece orase ale Japoniei si am facut un spectacol foarte important pentru mine”, a povestit regretatul Ducu Darie.

Ducu Darie a murit astazi, miercuri, din cauza cirozei. Era pe lista de transplant de ficat.

 

SHARE